Delodajalci bi morali vlagati v razvoj svojih kadrov in uvajati ukrepe s katerimi bodo lahko zadržali mlajše in starejše delavce

Delodajalci bi morali vlagati v razvoj svojih kadrov in uvajati ukrepe, s katerimi bodo lahko obdržali mlajše in starejše delavce

Starejšim prijazna podjetja ni več le prazna floskula. Na trgu dela že opažamo pomanjkanje kadrov. Družba se stara, zato bo treba poskrbeti tudi za aktivno staranje delovne sile.

Kolikokrat ste že slišali ali celo rekli, naj se starejši delavec končno upokoji ali umakne, da bo njegovo delovno mesto zasedel nekdo mlajši? Kaj pa če pred vrati podjetij ni več čakajoče mlade delovne sile?

Družba se stara in v Sloveniji bo čez pet let vsak četrti zaposleni starejši od 55 let.

Kot kažejo razmere na trgu dela, bo treba spremeniti miselnost o starejših zaposlenih, pripraviti strategije upravljanja s starejšimi ter karierne načrte, na podlagi katerih bodo delavci pridobivali kompetence in napredovali.

Delodajalci bi morali vlagati v razvoj svojih kadrov in uvajati ukrepe, s katerimi bodo lahko obdržali mlajše in starejše delavce.

Aktivno staranje delovne sile pomeni iskanje inovativnih rešitev za ohranjanje pripadnosti, zavzetosti, produktivnosti in učinkovitosti starejših delavcev. Zaradi staranja populacije so spremembe v podjetjih neizogibne, praksa pa je za zdaj še vedno precej drugačna.

Za tokratni finančni komentar smo prosili Roka Brezigarja, upravitelja premoženja pri NLB skladih.

Tatjana Pirc