Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Jajca Bolje to kot ...

Po manj kot polovici mandata aktualne vlade se v družbo vrača tesnoba. Upanje nadomešča vsesplošna letargija, iz katere različni ljudje iščejo različne rešitve. Nekateri mediji ponujajo stare obraze, drugi poskušajo s poveličevanjem dosežkov aktualne vlade, ki da je vendarle normalizirala družbeno klimo, da nam gre v bistvu kar dobro. Poudarek je na "kar": absolutni minimum, če sploh, je v luči nedopustno nizkih standardov prejšnje oblasti naenkrat postal vrlina, toda voda, ki je bila prej globoko zmrznjena, zdaj pa je tam nekje okrog ledišča, pač ni topla.

Globalna vas Vrhunski kuharji so kot organizirana vojska

Urša je nekje na pol poti študija arhitekture preusmerila svojo karierno pot in se vpisala na študij slaščičarstva v Londonu. Pravi, da je (kot je za delo v kulinariki oz. gostinstvu značilno) začela tako rekoč na dnu. V sedmih letih nabiranja izkušenj, med drugim tudi z delom v londonskem hotelu s 5 zvezdicami, v katerem je sčasoma prilezla do položaja sous-chefinje, si je ustvarila dovolj močno ime, da zdaj v ožji ekipi svetovno znanega japonskega kuhanja, tudi lastnika Michelinove zvezdice, pomaga pri odprtju nove japonske restavracije s španskim pridihom na podlagi krajevnih (britanskih) sestavin. V intervjuju pripoveduje o organizaciji dela, pravilih vedenja in posebnostih gostom navadno popolnoma skrite "kuhinjske scene", pa tudi o tem, zakaj tudi kot zdaj že uveljavljena mojstrica priprave slaščic ob službi veliko energije usmerja še v zgraditev in ohranjanje svoje profesionalne podobe na družbenih omrežjih.

Frekvenca X Znanost v marcu: Od ekstremofilnih gliv, anafilaksije, do fizikalne fotografije

Tokratna Frekvenca X se spet sprehaja po največjih ali najzanimivejših dosežkih meseca. Marec je mesec, ko naša oddaja praznuje rojstni dan, mesec, ko se podeljujejo Jesenkove nagrade; letos je nagrado za življenjsko delo prejela prof. dr. Nina Gunde Cimerman z biotehniške fakultete, ki bo tudi naša gostja. Poleg tega naj omenimo še nekaj novic iz sveta znanosti: govorili bomo o pomembni raziskavi Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik v zvezi z anafilaksijo, povabili se bomo na pojedino zvezd, ki se hranijo tudi s planeti, in odgovorili na vprašanje, zakaj antropocen ne bo postal uradno poimenovanje dobe, v kateri ima največji vpliv na okolje človek.

Tehnična podpora Zakaj ZDA tožijo Apple?

Ministrstvo za pravosodje ZDA toži Apple zaradi monopoliziranja trga pametnih telefonov, GM ne bo več delil podatkov svojih voznikov in kako aplikacije za podkaste odpirajo povezave?

Botrstvo Anitin sklad: Če lahko pomagamo nemudoma, ljudi obvarujemo pred še hujšimi težavami

Predvsem delo na terenu z družinami, z obiski njihovih domov, z osebno oceno stanja in s pogovorom, veliko lažje odkrije nakopičene težave družin. Starši namreč v prošnjah za pomoč pogosto navajajo le del težav, stik z njimi pa lahko za začetnimi problemi počasi naplavi še mnogo skritih. Če strokovni sodelavci ZPM Moste Polje takrat lahko takoj pomagajo, s tem velikokrat preprečijo povečevanje nastalih stroškov in predvsem stisk in težav. Prav takim hitrim pomočem bo odslej namenjen poseben Anitin sklad.

Tour 202 Andrej Hauptman: Ni bil cilj, da je Tadej v najboljši formi v Kataloniji

Ko se zdi, da višje ne gre, da bolje, ne more biti, pride naokoli Tadej Pogačar in postavi letvico še višje. Štiri zmage v enem tednu, za povrh še ena sprinterska. To nikomur na enotedenskih dirkah ni uspelo že 40 let, 41 let pa je minilo, odkar je bila nazadnje tako velika razlika med prvim in drugim. Pogačar je konkurenco ugnal za 3:41. Gost Toura 202 je športni direktor Pogačarjeve ekipe UAE Andrej Hauptman. Z voditeljem Luko Petričem in stalnim članom valovskega kolesarskega podkasta Igorjem Tomincem se pogovarja o Pogačarjevi premoči, o njegovi izjemni pripravljenosti, o traktorju, ki je postal Lamborghini, torej o Domnu Novaku in tudi o pristopu za osrednja cilja letošnje sezone, za Giro in Tour.

Glasba

Notice Đoko - Šećer

Štajerski Đoko imajo novo skladbo. Naslovili so jo Šećer in je zadnja sladica pred izidom njihove prve plošče “To ti vračam, tvoje je”.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E04: Studio Marsh

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Tokratni gost glasbenik, producent, glasbeni tehnik, analogni fanatik in lastnik Studia Marsh Martin Štibernik. V svoji karieri je poskusil že skoraj vse ... »Po naravi sem raziskovalec. Nisem tip, ki 40 let hodi na počitnice v isti kraj, ko se z nečim nasitim ne rad to ponavljam v nedogled. V glasbi sem probal veliko stvari, čaka me še ena … klasika. Rad bi napisal simfonijo in jo izvedel z orkestrom.« - Martin Štibernik, Studio Marsh.

Glasbena zgodba 15 let neodvisnega Treskanja

Festival Tresk pod okriljem Radia Študent že 15 let predstavlja obračun glasbe in založništva. Z vizualnimi natečaji, pogovori, koncerti in klubskimi dogodki Tresk tematizira neodvisno glasbeno sceno in plete socialno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev, trgovcev ter podpornikov in poslušalcev.

Glasba svetov Luka Šuljić, Ana O'Aro, Blick Bassy, Babsy Konate, El Khat

Glasba, ki jo le redkokdaj ali nikoli ne zasledite v rednih glasbenih opremah. Še manj verjetno pa je, da jo boste slišali na drugih radijskih postajah.

RH 202 RH 202 in Tim Urbanya | 433 | Schubler

Novosti domačih in tujih ustvarjalcev elektronskih ritmov ter enourna mešanica hitrejših in trših techno ritmov s katero bo na našem radijskem odru debitiral slovenski producent in didžej Schubler. 01. Fred again.., Lil Yachty & Overmono - stayinit 02. FRCTLS - Encore 03. Steve Angello & T.D. Jakes - Rejoice (Still Young Remix) 04. Matt Sassari & Matthew Dear - Our Lovely City (Hands Up For Detroit) 05. Sharam - Get Wild (Sharam 1.5 Remix) 06. Gorgon City - You Know It 07. DJ Gregory - Tropical Soundclash (Joe T Vannelli Remix) 08. James Organ ft. Francis Waves - Running With The Wolves 09. Hot Since 82 ft. Sweet Mercy & Rowetta - Reach Out 10. Sophie Ellis-Bextor - Murder On The Dancefloor (David Guetta Remix) 11. Kasabian - Call (Solomun Remix) 12. Hayden James & Anabel Englund - Different Worlds 13. Coalstone - Everything You Need 14. SMOKS - All Night 15. Skymate - Diverse 16. Christian Löffler ft. Mogli - Portals (Robag Wruhme Remix)

Galerija Four Tet – Three

Elektronični akvarelist. Taka definicija opusa londonskega progresivnega house in včasih tudi tehnoproducenta se mi zdi še posebej žlahtna. Res je, Four Tet tempo pogosto in to zelo navdušeno pospeši, enako zavzet pa je tudi v počasnejših, cinematičnih, skoraj že meditativnih skladbah. Vsekakor pa velja, da Four Tetov izbor zvokov ne bo razočaral, še zlasti ne romantičnih duš. Poleg novega, že dvanajstega albuma kreativca Four Teta z (zavajajočim) naslovom Three se v Galeriji spet prikažejo in izkažejo Victoria Monet, Cardi B, CasIsDead, DaBaby, That Mexican OT in naš Vazz.

Proti etru, spet ta muzika Novosti jazza (in hiphopa)

Pri založbi Soundway prihaja kompilacija ganske mešanice highlifa in sodobnosti 80. in 90. let Ghana Special 2. Iz sveta jazza novosti Kahila El'Zabarja in njegovega Ensembla in saksofonistov Cassie Kinoshi in Jamesa Brandona Lewisa. Prihaja album sodelovanja podtalnega raperja Bluja in producenta Shafiqa Husayna. 01 Juçara Marçal e Russo Passapusso - Cala boca Menino 02 KOKAYI - HUMP DAY 03 Blu and Shafiq Husayn - Roll Up (feat. Jimetta Rose and Donel Smokes and Tiron) 04 Sai Galaxy - Rich Man, Poor Man (feat. ROB) 05 Pat Thomas - Gye Wani 06 Tenderlonious - Togo 07 Tenderlonious - Yussef's Groove 08 Ethnic Heritage Ensemble - Compared to What 09 James Brandon Lewis Quartet - Swerve 10 Cassie Kinoshi - i 11 Baby Rose &; BadBadNotGood - One Last Dance

Notice Jimmy Barka Experience - World Ends 

Priznana domača didžeja Borka in Bakto ter vsestranski bobnar in tolkalec Marjan Stanić že 15 let delujejo kot trio Jimmy Barka Experience. Bend, ki je navdih za ime dobil v filmu Ko bom mrtev in bel in pri liku, ki ga je igral Dragan Nikolič, je do zdaj izdal štiri albume. Prvega leta 2014 z naslovom Old News, dve leti pozneje Stolen Boats in leta 2019 Three Piece Puzzle. Ob izidu zadnjega dolgometražnega albuma z naslovom Jusqu’ici tout va bien so se pred petkovim koncertom v Kinu Šiška oglasili v oddaji in med drugim predstavili skladbo World Ends.

Na sceni Siddharta – X

Deseti album skupine Siddharta nosi črko X. Kreacija nove glasbe je bila plodna, zato je bila izbira desetih reprezentativnih dokaj zahtevna. Ker možje tudi tokrat ničesar niso prepustili naključju, so prepričani, da v danem trenutku hodijo po poti, ki jih medsebojno povezuje. To občutje prenašajo tudi na svoje zvesto občinstvo. O novi glasbi obširno basist Jani Hace.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E03: Studio Metro

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Eden izmed tistih studijev z najdaljšo tradicijo je tudi ljubljanski Studio Metro. Njihova zgodba se je začela pisati že leta 1971.

Izštekani Izštekani Aleksander Mežek z gosti

Minimalističen akustičen nastop s tremi gosti: Maša Bogataj (Masharik), Andrej Guček (Hiša), Gregor Strasbergar (MRFY) - ki so se jim na koncu oddaje kot gostje presenečenja pridružili še preostali člani zasedbe MRFY. Zgodil se je pravi časovni stroj, Aleksander se je sprehodil skozi šest desetletij ustvarjanja. In se simbolično vrnil na kraj srečnega imena: oddaja je potekala na prav istih koordinatah, na katerih je kot sedemnajstletnik radijskemu občestvu predstavil svojo prvo pesem. 

Jutro

Globalna vas Vrhunski kuharji so kot organizirana vojska

Urša je nekje na pol poti študija arhitekture preusmerila svojo karierno pot in se vpisala na študij slaščičarstva v Londonu. Pravi, da je (kot je za delo v kulinariki oz. gostinstvu značilno) začela tako rekoč na dnu. V sedmih letih nabiranja izkušenj, med drugim tudi z delom v londonskem hotelu s 5 zvezdicami, v katerem je sčasoma prilezla do položaja sous-chefinje, si je ustvarila dovolj močno ime, da zdaj v ožji ekipi svetovno znanega japonskega kuhanja, tudi lastnika Michelinove zvezdice, pomaga pri odprtju nove japonske restavracije s španskim pridihom na podlagi krajevnih (britanskih) sestavin. V intervjuju pripoveduje o organizaciji dela, pravilih vedenja in posebnostih gostom navadno popolnoma skrite "kuhinjske scene", pa tudi o tem, zakaj tudi kot zdaj že uveljavljena mojstrica priprave slaščic ob službi veliko energije usmerja še v zgraditev in ohranjanje svoje profesionalne podobe na družbenih omrežjih.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E04: Studio Marsh

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Tokratni gost glasbenik, producent, glasbeni tehnik, analogni fanatik in lastnik Studia Marsh Martin Štibernik. V svoji karieri je poskusil že skoraj vse ... »Po naravi sem raziskovalec. Nisem tip, ki 40 let hodi na počitnice v isti kraj, ko se z nečim nasitim ne rad to ponavljam v nedogled. V glasbi sem probal veliko stvari, čaka me še ena … klasika. Rad bi napisal simfonijo in jo izvedel z orkestrom.« - Martin Štibernik, Studio Marsh.

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Domen in Timon

V tretji epizodi rubrike 'Kako si pa ti dobil ime?' nas navdihujejo smučarski skakalci. Svoji zgodbi sta delila poslušalca Nives in Blaž, ki sta svoja sinova poimenovala po Domnu Prevcu in Timonu-Pascalu Kahoferju. Če imaš zanimivo zgodbo tudi ti, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Pavza: Nik Škrlec, za pavzo potrebuješ pogum

Tokrat v Pavzi gostimo igralca in ustvarjalca Nika Škrleca, ki v življenju počne vse mogoče. Priljubljen TV voditelj se je nekoč na pamet naučil 3141 decimalk števila π, kot strasten potapljač na vdih pa je pod vodo z enim vdihom sestavil 10 Rubikovih kock. Vsega, česar se loti, se loti s strastjo, pa tudi analitično in celo znanstveno. Na tak način se je lotil tudi krajših odmorov ali mikro pavz med ustvarjalnim procesom (oziroma delovnim časom). Ogromno bere in razmišlja tudi o delovnih procesih in odnosih med sodelavci. Kako s pomočjo pavz poveča svojo ustvarjalnost in produktivnost, nam razloži v tokratni epizodi Pavze. Foto: Darja Štravs Tisu

Antikviz Rusija

Pet podatkov o Rusiji, iščemo napačnega!

Jezikanje 100. obletnica rojstva Ivana Minattija

Mineva točno 100 let od rojstva Ivana Minattija. Pesnik se nikoli ni pretirano rad izpostavljal pred mikrofonom ali kamero. Pred 20 leti na njegov 80. rojstni dan je na našem radiu nastal eden izmed redkih pogovorov z enim izmed najpomembnejših pesnikov pri nas. Ivan Minatti v intervuju tudi o tem, komu je namenjena njegova poezija in poezija nasploh. Privoščili pa smo si nekaj koščkov Minattijevih pesmi, tisto najbolj znano je odrecitiral kar pesnik sam.

Globalna vas Živi v avtu

Jaka Hartman trdi, da ga je že kot 10-letnega mulca ob navduševanju nad posnetki vragolij gorskih kolesarjev iz Kanade spreletelo, da je prav to to, kar želi početi, Kanada pa kraj, kjer bi to počel. Zdaj živi v Squamishu, rajskem mestecu za gorske kolesarje v provinci Britanska Kolumbija, kjer je treba zgolj za najemnino sobe mesečno odšteti približno tisoč kanadskih dolarjev. To sicer ni težava, če tako kot on spiš (in živiš) v svojem avtomobilu. Preživlja se z urejanjem gorskokolesarskih poti oz. tako imenovanih trailov in popravljanjem koles, in kot pravi, mu to za skromno, a izpolnjujoče življenje povsem zadostuje. V intervjuju pripoveduje o svojem sanjskem avtu - skoraj pol stoletja stari toyoti, ki jo je kupil za 7.000 dolarjev, o tem, kako so ga (avto namreč) nekoč napadle miši, in še o nekaterih drugih srečanjih z različnimi divjimi živalmi med prenočevanjem v gozdovih, kjer mobilni signal zelo hitro ponikne: med drugim o tem, kako ga je med sedenjem na neki latrini prav na enega najbolj občutljivih delov moškega telesa pičila črna vdova.

Jutranji koncert pri Andreju Kjer tišina ostane brez besed S01E03: Studio Metro

Kaj je zvok? Definicija pravi, da je zvok pojav, ki nastane pri mehanskem nihanju delcev v mediju, ki ima maso in elastičnost v slišnem območju frekvenc. Tako pravi definicija, a v resnici se ne spuščamo v fizikalne razlage, raje ostajamo v glasbi in raziskujemo, kako iz nič nastane glasbeni posnetek. Slišali bomo zgodbe iz glasbenih studijev po Sloveniji. Tu in tam se bodo tonskim mojstrom in producentom pridružili glasbeniki s spomini na delo v studiih. Eden izmed tistih studijev z najdaljšo tradicijo je tudi ljubljanski Studio Metro. Njihova zgodba se je začela pisati že leta 1971.

Jutro 202 Kako si pa ti dobil ime: Poljanka in Šeherezada

V drugi epizodi rubrike z za zdaj še delovnim naslovom 'Kako si pa ti dobil ime?' navdih iščemo v leposlovju. Svoji zgodbi sta delili poslušalki Poljanka in Šeherezada. Če imaš na to vprašanje zanimiv odgovor, se nam javi na val202@rtvslo.si ali pa na odzivniku na številki 051 202 202.

Jutro 202 Pavza: Peter Krajnik pešači skozi življenje

Tokratni gost Pavze je Peter Krajnik, ki si je vzel premor od sodobnih prevoznih sredstev in pešači, zadnje čase pa tudi kolesari, skozi življenje. Začelo se je pred tremi leti med kovidom, ko je iz Zaprevala pri Starem vrhu do službe v Železnikih in nazaj začel hoditi peš. Peš gre tudi v trgovino, po opravkih, na športne aktivnosti ... Avta ne potrebuje več, zato ga bo sredi leta, ko mu poteče registracija, podaril sodelavcu. Pa ni omejen samo na Gorenjsko: pred kratkim jo je peš mahnil do Ancone, peš je prišel domov z obiska na Nizozemskem, lani pa se je usedel na kolo in se odpeljal do Portugalske. Sam zase pravi, da ni samotar in mu hoja preprosto 'paše'.

Antikviz Goethejev inštitut

Pet podatkov o Goethejevem inštitutu, iščemo napačnega!

Aktualno

Frekvenca X Znanost v marcu: Od ekstremofilnih gliv, anafilaksije, do fizikalne fotografije

Tokratna Frekvenca X se spet sprehaja po največjih ali najzanimivejših dosežkih meseca. Marec je mesec, ko naša oddaja praznuje rojstni dan, mesec, ko se podeljujejo Jesenkove nagrade; letos je nagrado za življenjsko delo prejela prof. dr. Nina Gunde Cimerman z biotehniške fakultete, ki bo tudi naša gostja. Poleg tega naj omenimo še nekaj novic iz sveta znanosti: govorili bomo o pomembni raziskavi Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik v zvezi z anafilaksijo, povabili se bomo na pojedino zvezd, ki se hranijo tudi s planeti, in odgovorili na vprašanje, zakaj antropocen ne bo postal uradno poimenovanje dobe, v kateri ima največji vpliv na okolje človek.

Avtomobilsko prometne minute Avtomobilski oglasi tudi čez mejo dobrega okusa

Z Andrejem Brglezom o tem, da so oglasi za avtomobile dandanes zelo pestri, včasih tudi že čez mejo dobrega okusa. V zadnjem času so posamezne reklame za avtomobile bolj ozko usmerjene, namenjene točno določenim skupinam uporabnikov. Na ta način skušajo proizvajalci oziroma prodajalci ta ali oni avtomobil približati točno določeni osebi in jo prepričati, da je namenjen prav njej. Ni dvoma, da na mnoge potencialne kupce tovrstna reklama bolj ali manj deluje.

Evropa osebno Elinda Labropoulou: Novinarka, ki v prostem času vodi hotel

Elinda Labropoulou je izkušena grška novinarka, ki dela za največje svetovne medijske hiše. Pokrivala je grško dolžniško krizo, begunsko krizo, poročala je tudi s Kosova, Kitajske, iz Irana, v prostem času pa vodi idiličen hotel ob Jonskem morju. O novinarstvu včasih in danes ter tudi o tem, kako se je končalo snemanje vudu obreda na Haitiju, Elinda pove več v oddaji.

Vroči mikrofon dr. Anica Mikuš Kos: In vendar večina otrok kljub vojnim grozotam odraste v funkcionalne ljudi

Pred kratkim je minilo dve leti od začetka vojne v Ukrajini, čez nekaj dni bo pol leta, kar poteka genocidna vojna na območju Gaze in na drugih palestinskih območjih. Človeku, ki vojne še ni izkusil, so vsakodnevno ubijanje, strah, negotovost, izgube bližnjih, tudi begunstvo, v resnici nepredstavljivi: če jih mora izkusiti otrok, še toliko bolj.

Botrstvo Anitin sklad: Če lahko pomagamo nemudoma, ljudi obvarujemo pred še hujšimi težavami

Predvsem delo na terenu z družinami, z obiski njihovih domov, z osebno oceno stanja in s pogovorom, veliko lažje odkrije nakopičene težave družin. Starši namreč v prošnjah za pomoč pogosto navajajo le del težav, stik z njimi pa lahko za začetnimi problemi počasi naplavi še mnogo skritih. Če strokovni sodelavci ZPM Moste Polje takrat lahko takoj pomagajo, s tem velikokrat preprečijo povečevanje nastalih stroškov in predvsem stisk in težav. Prav takim hitrim pomočem bo odslej namenjen poseben Anitin sklad.

Zapisi iz močvirja O izjemnosti!

Danes pa zelo na kratko o nekaterih temeljnih vprašanjih bivanja. V tednu, ki ga začenjamo brez Petra, najprej pojasnjujemo, da odhod velikega šampiona v pokoj najverjetneje ni dokončen. V Sloveniji imamo zakonodajo, ki omogoča upokojencem, da pogodbeno delajo še naprej. Nekateri strokovnjaki celo trdijo, da je ta zakonodaja eden izmed razlogov za nezaposlenost med mladimi, a ostaja dejstvo, da je mogoče tudi iz pokoja po navadi z dotedanjim delodajalcem pogodbeno sodelovati še naprej. Tako si mislimo, da bo tudi Pero še kdaj pogodbeno skočil in kar je najboljše: lahko bo izbiral samo tiste skakalnice, ki so mu ljube; izognil pa se bo lahko potovanjem čez lužo ali na Japonsko.

Vroči mikrofon Se evropske države pripravljajo na vojno? | Mirko Cigler in dr. Jelena Juvan

Na evropskih tleh ta hip poteka vojna. Četudi se zdi, da je Ukrajina daleč, je v resnici zelo blizu. Tudi Gaza je zelo blizu. To, da mir ni samoumeven in da je morda samo obdobje med različnimi vojnami, smo slišali že večkrat. Po drugi svetovni vojni je pravzaprav Evropa doživela genocid in vojaški spopad strahovitih razsežnosti ob razpadu Jugoslavije. Pred 25 leti je vojaško zavezništvo Nato bombardiralo Srbijo. Vojna in kruti vojaški spopadi tudi v Evropi niso arhaičen spomin.

Poslovne krivulje Vodenje s posluhom: Medeja Lončar

Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija, Hrvaška in Srbija, ima bogate izkušnje z vodenjem in se je v svoji dolgoletni karieri soočila s številnimi izzivi, tudi prevzemom odgovornega položaja po korupcijski aferi v podjetju. Kot pravi so že pred leti njen slog vodenja ocenili kot povezovalen, kar je včasih zvenelo celo nekoliko narobe.

Kulturnice Film Stekleničarji režiserja Nemanje Vojinovića

Blizu glavnega mesta Srbije je naselje Vinča, kjer je v prazgodovini živela družba, znana po svojem poselitvenem vzorcu, ritualnem vedenju in kmetijski tehnologiji. A Vinča, ki je tako rekoč del Beograda, je večkrat omenjena ne zaradi vinčanske neolitske kulture, ampak zaradi raziskovalnega jedrskega reaktorja, v katerem so se jugoslovanski znanstveniki ukvarjali s projektom atomske bombe.

Ime tedna Peter Prevc: Smučarski skoki so šport, v katerem moraš ostajati skromen

Ime tedna je postal Peter Prevc, najboljši slovenski smučarski skakalec vseh časov, ki je v Planici sklenil svojo izjemno bogato športno kariero. Olimpijski prvak, dobitnik velikega kristalnega globusa, treh malih globusov za polete in zlatega orla za zmago na novoletni turneji je med drugim osvojil tudi 12 medalj na velikih tekmovanjih in bil prvi človek, ki je poletel 250 metrov. Z njim sta se v Planici pogovarjala Anja Hlača Ferjančič in Dare Rupar.

Aktualno 202 Mina Prevc občuti predvsem radost in hvaležnost

Mina Prevc je bila gostja v planiškem studiu Vala 202. Kljub napornemu in čustvenemu koncu tedna v Planici pravi, da se počuti dobro. Ko je enkrat prebit led v četrtek, je vse lažje, priznava. V pogovoru spregovori tudi o tem, kako sinova doživljata Petrovo športno upokojitev.

Jutranji koncert pri Andreju

Kjer tišina ostane brez besed S01E04: Studio Marsh

11 min

Kjer tišina ostane brez besed S01E03: Studio Metro

9 min

Kjer tišina ostane brez besed S01E02: Penrose Recording

9 min

Vazz v živo pri Andreju

23 min

Kjer tišina ostane brez besed S01E01

10 min

Dora Tomori v živo pri Andreju

27 min

Šport 202

Naval na šport Športno plezanje in slalom na divjih vodah

Pri Kajakaški zvezi Slovenije se pripravljajo na prihajajoče evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Na novinarski konferenci je krovna zveza še razkrila, kako tečejo obnovitvena dela v kajakaškem centru v Tacnu. Na novo tekmovalno sezono svetovnega pokala so pripravljeni tudi športni plezalci in plezalke. Ta se bo začela na Kitajskem, prvo ime slovenske reprezentance pa ostaja Janja Garnbret, ki ima edina zagotovljen nastop v Parizu.

Naval na šport Državno prvenstvo v odbojki in kolesarstvo

Po odločilni četrtfinalni tekmi med ACH Volleyjem in Krko so znani vsi polfinalisti državnega prvenstva v odbojki. Posvetili se bomo tudi cestnemu kolesarstvu in ekipi Bahrain Victorious, ki se je z Matejem Mohoričem predstavila na novinarski konferenci v Ljubljani.

Športna zgodba Športna zgodba

Zanimivosti, analize, družbeni vidiki športnega dogajanja.

Naval na šport Kolesarska dirka po Sloveniji

Popoldanske športne minute namenjamo cestnemu kolesarstvu in tradicionalni junijski dirki po Sloveniji. Prireditelji so na novinarski konferenci razkrili traso jubilejne, že 30. izvedbe dirke.

Naval na šport Nogomet in hokej na ledu

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah gostila Portugalsko. Zanimivostim in odzivom s prve medsebojne tekme proti zvezdniški reprezentanci in nekdanji evropski prvakinji primešamo pričakovanja slovenskih hokejistk, ki se odpravljajo na svetovno prvenstvo v Latviji.

Športna zgodba Nogometna tekma proti Portugalski

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini pomerila z eno najboljših reprezentanc sveta in nekdanjo evropsko prvakinjo Portugalsko, za katero že več kot dvajset let igra njen prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Žoga je okrogla Nejevoljni Ronaldo, spodbudna Slovenija

Prestižna zmaga slovenske reprezentance v krstni tekmi proti Portugalski. Gostje si v Stožicah niso priigrali veliko zglednih priložnosti, za Slovenijo pa sta, po čvrstem prvem polčasu, v drugem zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik, torej oba osrednja vezna igralca. Izpolnila se je želja Andraža Šporarja, ki je pred tekmo zatrdil, da bi bilo najlepše, če Slovenija zmaga in Cristiano Ronaldo na koncu odhrumi z zelenice. Portugalski zvezdnik je bil jezen na sodnike zaradi nedosojenih enajstmetrovk. Gost podkasta in nekdanji igralec Olimpije in Maribora Denis Šme razmišlja, da je Slovenija uspela izkoristiti prostor, ki se je naredil med gostujočo obrambo in vezno vrsto, Marka Cirmana sta navdušila štoper Jaka Bijol in strelec Adam Gnezda Čerin, Boštjan Janežič je opozoril, da se je slovenska igra dvignila po vstopu Žana Celarja, ki je odigral pomembno vlogo pri obeh zadetkih, še en valovski nogometni reporter Jože Pepevnik pa je izpostavil, da je bila slovenska enajsterica takšna, ki bi jo lahko pričakovali na evropskem prvenstvu, morda bi se lahko selektor Kek odločil za največ eno ali dve spremembi. Voditelj valovskega nogometnega podkasta je Luka Petrič.

Tour 202 Andrej Hauptman: Ni bil cilj, da je Tadej v najboljši formi v Kataloniji

Ko se zdi, da višje ne gre, da bolje, ne more biti, pride naokoli Tadej Pogačar in postavi letvico še višje. Štiri zmage v enem tednu, za povrh še ena sprinterska. To nikomur na enotedenskih dirkah ni uspelo že 40 let, 41 let pa je minilo, odkar je bila nazadnje tako velika razlika med prvim in drugim. Pogačar je konkurenco ugnal za 3:41. Gost Toura 202 je športni direktor Pogačarjeve ekipe UAE Andrej Hauptman. Z voditeljem Luko Petričem in stalnim članom valovskega kolesarskega podkasta Igorjem Tomincem se pogovarja o Pogačarjevi premoči, o njegovi izjemni pripravljenosti, o traktorju, ki je postal Lamborghini, torej o Domnu Novaku in tudi o pristopu za osrednja cilja letošnje sezone, za Giro in Tour.

Naval na šport Nogometna reprezentanca

Slovenska nogometna reprezentanca se pripravlja na junijsko evropsko prvenstvo. V sklopu priprav bo nocoj v Stožicah gostila Portugalsko z njenim zvezdnikom Cristianom Ronaldom.

Športna zgodba Nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sklopu priprav na junijsko evropsko prvenstvo nocoj gostila Portugalsko. V Stožicah bo zaigral tudi nogometni zvezdnik, kot ga pri nas še ni bilo. To je Cristiano Ronaldo, ki je v svoji bogati karieri igral za evropske velikane Manchester United, Real Madrid in Juventus.

Naval na šport Odbojka in nogomet

V Kopru se je s finalnima tekmama v obeh konkurencah končalo domače pokalno tekmovanje v odbojki. Slovenska nogometna reprezentanca pa se pripravlja na jutrišnji spektakel v Stožicah, na katerem se bodo pomerili s Portugalsko.

Najnovejše

Radijski dnevnik Ministrica Stojmenova Duha zavrnila očitke interpelacije

Poslanke in poslanci so v sklepnem delu obravnave interpelacije zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Stranka SDS ji očita nevestno in negospodarno delo v povezavi z nakupom 13 tisoč prenosnih računalnikov. Ministrica je v sklepnem nagovoru znova poudarila, da ostro zavrača vse očitke in dodala, da dejstva ne prenehajo obstajati samo zato, ker jih nekdo ne želi sprejeti. Koalicija je že napovedala, da interpelacije ne bo podprla. Druge teme: - Obljubljeni sestanek premiera in sodnikov ter tožilcev glede plač bo v začetku prihodnjega meseca - Meddržavno sodišče v Haagu; Izrael mora prebivalcem Gaze omogočiti dostop do hrane - V ljubljanskem kinu Šiška nocoj praznovanje svetovnega praznika sodobne klavirske glasbe

Naval na šport Športno plezanje in slalom na divjih vodah

Pri Kajakaški zvezi Slovenije se pripravljajo na prihajajoče evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Na novinarski konferenci je krovna zveza še razkrila, kako tečejo obnovitvena dela v kajakaškem centru v Tacnu. Na novo tekmovalno sezono svetovnega pokala so pripravljeni tudi športni plezalci in plezalke. Ta se bo začela na Kitajskem, prvo ime slovenske reprezentance pa ostaja Janja Garnbret, ki ima edina zagotovljen nastop v Parizu.

Dogodki in odmevi Dogodki in odmevi 15:30

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Jajca Bolje to kot ...

Po manj kot polovici mandata aktualne vlade se v družbo vrača tesnoba. Upanje nadomešča vsesplošna letargija, iz katere različni ljudje iščejo različne rešitve. Nekateri mediji ponujajo stare obraze, drugi poskušajo s poveličevanjem dosežkov aktualne vlade, ki da je vendarle normalizirala družbeno klimo, da nam gre v bistvu kar dobro. Poudarek je na "kar": absolutni minimum, če sploh, je v luči nedopustno nizkih standardov prejšnje oblasti naenkrat postal vrlina, toda voda, ki je bila prej globoko zmrznjena, zdaj pa je tam nekje okrog ledišča, pač ni topla.

Danes do 13:00 Danes do trinajstih 13:00

Petnajstminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanja, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Frekvenca X Znanost v marcu: Od ekstremofilnih gliv, anafilaksije, do fizikalne fotografije

Tokratna Frekvenca X se spet sprehaja po največjih ali najzanimivejših dosežkih meseca. Marec je mesec, ko naša oddaja praznuje rojstni dan, mesec, ko se podeljujejo Jesenkove nagrade; letos je nagrado za življenjsko delo prejela prof. dr. Nina Gunde Cimerman z biotehniške fakultete, ki bo tudi naša gostja. Poleg tega naj omenimo še nekaj novic iz sveta znanosti: govorili bomo o pomembni raziskavi Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik v zvezi z anafilaksijo, povabili se bomo na pojedino zvezd, ki se hranijo tudi s planeti, in odgovorili na vprašanje, zakaj antropocen ne bo postal uradno poimenovanje dobe, v kateri ima največji vpliv na okolje človek.

Avtomobilsko prometne minute Avtomobilski oglasi tudi čez mejo dobrega okusa

Z Andrejem Brglezom o tem, da so oglasi za avtomobile dandanes zelo pestri, včasih tudi že čez mejo dobrega okusa. V zadnjem času so posamezne reklame za avtomobile bolj ozko usmerjene, namenjene točno določenim skupinam uporabnikov. Na ta način skušajo proizvajalci oziroma prodajalci ta ali oni avtomobil približati točno določeni osebi in jo prepričati, da je namenjen prav njej. Ni dvoma, da na mnoge potencialne kupce tovrstna reklama bolj ali manj deluje.

Naval na šport Državno prvenstvo v odbojki in kolesarstvo

Po odločilni četrtfinalni tekmi med ACH Volleyjem in Krko so znani vsi polfinalisti državnega prvenstva v odbojki. Posvetili se bomo tudi cestnemu kolesarstvu in ekipi Bahrain Victorious, ki se je z Matejem Mohoričem predstavila na novinarski konferenci v Ljubljani.

Globalna vas Vrhunski kuharji so kot organizirana vojska

Urša je nekje na pol poti študija arhitekture preusmerila svojo karierno pot in se vpisala na študij slaščičarstva v Londonu. Pravi, da je (kot je za delo v kulinariki oz. gostinstvu značilno) začela tako rekoč na dnu. V sedmih letih nabiranja izkušenj, med drugim tudi z delom v londonskem hotelu s 5 zvezdicami, v katerem je sčasoma prilezla do položaja sous-chefinje, si je ustvarila dovolj močno ime, da zdaj v ožji ekipi svetovno znanega japonskega kuhanja, tudi lastnika Michelinove zvezdice, pomaga pri odprtju nove japonske restavracije s španskim pridihom na podlagi krajevnih (britanskih) sestavin. V intervjuju pripoveduje o organizaciji dela, pravilih vedenja in posebnostih gostom navadno popolnoma skrite "kuhinjske scene", pa tudi o tem, zakaj tudi kot zdaj že uveljavljena mojstrica priprave slaščic ob službi veliko energije usmerja še v zgraditev in ohranjanje svoje profesionalne podobe na družbenih omrežjih.

Jutranja kronika Državni zbor o interpelaciji zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh

Poslanke in poslanci bodo ves dan namenili obravnavnavi interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki jo je vložila SDS zaradi lanskega nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov za približno 6 milijonov evrov in pol. Ministrici očitajo nevestno delo in oškodovanje davkoplačevalcev. Druge teme oddaje: - Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo; človekoljubne organizacije opozarjajo, da je uničena večina zdravstvenega sistema na severu enklave. - Ob odprtju tedna slovenske drame nagrado Poldeta Bibiča za življenjsko delo podelili igralki, avtorici besedil in pedagoginji Dragi Potočnjak. - Za kristjanke in kristjane se z vélikim četrtkom začenja sveto velikonočno tridnevje.

Športna zgodba Športna zgodba

Zanimivosti, analize, družbeni vidiki športnega dogajanja.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt