Hobotnica ima osupljive sposobnosti spreminjanja svoje oblike in barvnih vzorcev. Človeštvo fascinira že tisoče let. V sodobnosti simbolizira temno energijo, ki s svojimi lovkami obvladuje politiko in gospodarstvo. V zadnjih letih nevroznanstveniki, evolucijski biologi, tehnologi in znanstveniki s področja robotike poglobljeno raziskujejo to skrivnostno, mistično bitje. Projekt Octopus Brainstorming, ki so ga predstavili v Trbovljah, je plod sodelovanja dveh principov, umetnosti in znanosti. Avtorji ga razvijajo že pet let. Niz EEG senzorjev, vgrajenih v telo hobotnice, osvetljeno z barvnimi lučmi, človeka popelje v hobotničin magični in duhovni svet. Obredno pokrivalo v obliki hobotnice na ta način simbolizira utelešeno inteligentnost. Nevroznanstvenik dr. Marc Cohen in umetnica Victoria Vesna raziskujeta komunikacijo med ljudmi na osnovi analize njihovih možganskih valov. Kaj se lahko naučimo iz ugotovitev in katere bolezni bi lahko zdravili?

Kaj se lahko naučimo s poglabljanjem v magični svet hobotnic in kakšne so povezave teh skrivnostnih in mističnih bitij z ljudmi

Hobotnica ima osupljive sposobnosti spreminjanja svoje oblike in barvnih vzorcev. Človeštvo navdušuje že več tisoč let. V sodobnosti simbolizira temno energijo, ki s svojimi lovkami obvladuje politiko in gospodarstvo. V zadnjih letih nevroznanstveniki, evolucijski biologi, tehnologi in znanstveniki s področja robotike poglobljeno raziskujejo to skrivnostno, mistično bitje.

Projekt Octopus Brainstorming je plod sodelovanja dveh principov, umetnosti in znanosti. Avtorji ga razvijajo že pet let. Niz senzorjev EEG, vgrajenih v telo hobotnice, osvetljeno z barvnimi lučmi, človeka popelje v hobotničin magični in duhovni svet. Obredno pokrivalo v obliki hobotnice na ta način simbolizira utelešeno inteligentnost.

Nevroznanstvenik dr. Marc Cohen in umetnica Victoria Vesna raziskujeta komunikacijo med ljudmi na osnovi analize njihovih možganskih valov. Kaj se lahko naučimo iz ugotovitev in katere bolezni bi lahko zdravili?

Hobotnica ima osupljive sposobnosti spreminjanja svoje oblike in barve.

V čem je ? podobna ljudem?

Nov poljudnoznanstveni podkast v četrtek na @Val202 pic.twitter.com/YRhAz7QdIn

— Frekvenca X (@FrekvencaX) January 24, 2018

Zanimivo je, da ima hobotnica osem lovk, tri srca in modro-zeleno kri. Njeni možgani imajo več možganskih celic kot človek. Raziskave so pokazale, da se hobotnice hitro učijo in lahko logično rešujejo probleme. Z lovkami lahko uporabljajo različna orodja. So zelo čustvena bitja.

“Hobotnice so izjemno inteligentne živali. Pri njih lahko opazujemo različne vedenjske vzorce reševanja težav, ki jih običajno povezujemo z opicami. Velikokrat počnejo stvari celo pametneje od psov. Če pogledamo daleč nazaj v zgodovino, ugotovimo, da so se hobotnice razvojno od ljudi ločile veliko prej kot dinozavri.”

Luka Hvalc