V antiutopičnem delu 1984 je George Orwell dejal, da če želiš ohraniti skrivnost, jo moraš najprej skriti pred samim seboj. Z znanstveniki poskušamo ugotoviti, kako uspešni smo pri tem, katere so tiste skrivnosti, ki jih ljudje največkrat prikrivamo, zakaj nam to prikrivanje slabša kakovost življenja in ali je razkritje edina prava pot do odrešitve. Naši gosti bodo: profesor menedžmenta Michael Slepian z Univerze Columbia v New Yorku, nevropsiholog Jonathan Schooler z Univerze Santa Barbara, psihoterapevtka Katja Istenič in pravnik Dino Bauk.

Imate kakšno skrivnost, ki je ne bi zaupali živi duši? Se kdaj počutite, kot bi nosili dodatno težo, ker 'nosite' skrivnosti - tudi drugih?

V antiutopičnem delu 1984 je George Orwell dejal, da če želiš ohraniti skrivnost, jo moraš najprej skriti pred samim seboj. To je vsekakor lažje reči kot storiti, saj se nam – najsi bodo to na še ali tuje – skrivnosti vedno znova prikradejo v misli, nas morda težijo in nam celo kratijo spanec. Z znanstveniki smo se podali v svet zavednega in nezavednega in poskušali ugotoviti, zakaj ljudje sploh imamo skrivnosti, katere so tiste skrivnosti, ki jih ljudje največkrat prikrivamo, zakaj nam to prikrivanje slabša kakovost življenja in ali je razkritje edina prava pot do odrešitve. Tokratni gosti so bili: profesor menedžmenta Michael Slepian z Univerze Columbia v New Yorku, nevropsiholog Jonathan Schooler z Univerze Santa Barbara, psihoterapevtka Katja Istenič in pravnik Dino Bauk.

“V naši raziskavi smo prišli do rezultatov, da posameznik v povprečju prikriva 13 različnih skrivnosti, 5 jih je takšnih, ki jih ni zaupal še nikomur, ” – Michael Slepian

Vprašalnik o skrivnostih lahko rešite tudi vi. Slepian v študiji ni ugotovil samo, katere skrivnosti največ zadržimo zase, ampak da nam te nižajo kakovost življenja. To je potrdil tudi Jonathan Schooler, ki preučuje tavanje misli. 

“Pri skrivnostih nas najbolj jezi to, da se nam misli vedno vračajo k njim. Ljudje imamo radi vse pod nadzorom in če nam to ne uspe pri nas samih, pri nadzoru naših misli, je to zelo obremenjujoče. Zato skrivnosti nižajo kakovost življenja.”

Michael Slepian celo trdi, da je v primeru, ko razmišljamo o neki skrivnosti to tako, kot bi na sebi nosili dodatno težo. Zamislite si, da poleg svojih kilogramov metaforično nosite še kilograme svojega prijatelja ali dveh. Ni ravno lahko, kajne? 

Maja Stepančič