Po raziskavi Agencija za varnost prometa pri nas uporablja mobilni telefon med vožnjo 75 odstotkov voznikov

Po raziskavi Agencija za varnost prometa pri nas uporablja mobilni telefon med vožnjo 75 odstotkov voznikov

Raziskave povedo: Če voznik telefonira med vožnjo, je podobno, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Po raziskavi Agencija za varnost prometa pri nas uporablja mobilni telefon med vožnjo 75 odstotkov voznikov. Andrej Brglez razmišlja, da je eden od vzrokov v našem refleksnem odzivu na zvonjenje telefona – a se tudi sprašuje, zakaj se temu izognemo recimo v kinu, gledališču, za volanom pa ne. Zgovorni so tudi policijski zapisniki. Vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun pove, da je policistov vedno manj, tistih, ki so jih ujeli s telefonom za volanom, pa vedno več – lani je policija izrekla skoraj 30 tisoč glob. Pri Agenciji za varnost prometa se zavzemajo za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo naj bi bila hujši prekršek – kršitelj bi poleg denarne kazni 250 evrov dobil tudi 3 kazenske točke. Najbrž je to eden od korakov, da se zmanjša število uporabnikov, a verjetno na kratki rok. Ivan Kapun poudarja, da je potrebno ljudi osveščat, ne izgubiti volje in biti potrpežljiv – to je vendarle tek na dolge proge.

Fiat 500 L

Priljubljenega, predvsem pri družinah dobrodošlega fiata 500 L so prenovili. V tovarni trdijo, da je novih kar 40 odstotkov delov; ne gre spregledati povsem nove maske, ki skoraj največjega v družini 500 nezmotljivo poveže z originalom, se pravi z mestnim malčkom, ki je posodil ime vsem naslednjim derivatom.
Avto ima mogočen odbijač, ki povečuje njegove gabarite, nekoč nerodno škatlasta podoba pa po prenovi zasije v na novo odkriti skladnosti. Tudi notranjščine se je dotaknil svež veter: volanski obroč, uporabniški vmesnik, celotna armaturna plošča. Fiat je zelo lepo dohitel avtomobilsko sodobnost, a svoje prave namere ne skriva; je cenovno ugodno vozilo, ki ponuja presežke prostora v vseh smereh, vse dokler so zahteve uporabnikov razumne.
Manjši problem je bil v preizkušenem agregatu. Bencinski, 1,4-litrski s 70 kilovati, junak iz številnih preteklih bitk, je postaran. Pohvalno sodeluje s šeststopenjskim menjalnikom, a ob polno naloženem vozilu se mu starostna naduha med recimo avtocestnimi klanci dodobra pozna. A nič hudega – na polici so ob fiatu 500 L tudi še nekateri drugi sodobnejši agregati.

Mitsubishi Eclipse Cross

Novost na našem trgu je Mitsubishi Eclipse Cross, ki ga uvrščajo nekako med modela Outlander in ASX. Gre za križanca, ki so mu vcepili nekaj kupejevskih lastnosti, torej bi moral biti v oblikovnem smislu večini všeč. V začetku je na voljo le z 1,5 litrskim 120 kilovatnim bencinskim turbo motorjem, dizla pripeljejo proti koncu leta. Menjalnik je lahko tudi brezstopenjski CVT, možen je tudi štirikolesni pogon. Z osnovnim nivojem opreme stane Eclipse cross s popustom 19.890 eurov, letos jih nameravajo prodati vsaj 200.

Novi Duster

Pripeljali so tudi novo generacijo Dusterja, ki prihaja z novim, prikupnim (a še vedno robustnim) videzom in kopico dodatkov, ki ga približajo dražjim. Avtomatska klimatska naprava, tempomat, zaslon na dotik (tudi z navigacijo), samodejno prižiganje žarometov, parkirni senzorji, štiri nadzorne kamere, električni servovolan, po višini nastavljiv voznikov sedež, tudi po globini nastavljiv volan, sistem pomoči pri vožnji navzdol, kartica za prostoročno odklepanje in zagon motorja – to so nekatere izmed pridobitev, ki jih ta daciin športni terenec prinaša v novi generaciji. Cene se niso spremenile: osnovno izvedenko poganja 1,6 litrski 84 kilovatni motor – tak duster stane 13 tisočakov, a slovenskim voznikom je najljubši tak z 1,5 litrskim 80 kilovatnim dizlom in višjim paketom opreme comfort ter štirikolesnim pogonom – tak stane 17 tisočakov in pol, kar pomeni, da je to nedvomno najbolj resen terenski avto za ta denar pri nas. Tako po prenovitvi ne dvomimo, da se bo letos prodaja dusterja v primerjavi z lansko podvojila.

Hyundai i30 fastback

Hyundai je pripeljal naslednjo različico modela i30 fastback. Petvratni kupe se ponaša z dokaj prostornim prtljažnikom (450 litrov), sicer pa poskuša ohraniti praktičnost kombilimuzine, od katere je nekoliko nižji in predvsem daljši, kar nakazuje, da bi rad bil tudi malo športnika. Tudi podvozje je nekoliko trše. Poganjata ga dva bencinska motorja z 88 oziroma 103 kilovati, ob bogati serijski varnostni opremi najcenejša različica stane (ob upoštevanju promocijskega prihranka) 16.000 evrov.

Janez Martinčič