Zdravljenje številnih vrst raka je vse učinkovitejše, nekatere postajajo skorajda kronična bolezen. Pet let po odkritju najpogostejšega raka pri ženskah, raka dojk, živi več kot 85 odstotkov bolnic, pri najpogostejšem raku moških, raku prostate, pa to število že presega 90%. Pri nekaterih vrstah raka pa kljub napredku medicine izjemno nizka stopnja preživetja ostaja stalnica že desetletja. Tak je tudi rak trebušne slinavke, pri katerem bolniki po diagnozi v povprečju živijo le nekaj mesecev, pet let po diagnozi pa živi manj kot pet odstotkov obolelih. Zato pred Svetovnim dnevom raka opozarjamo prav na to, 10. najpogostejšo vrsto raka pri nas. Bitko z njim pri nas v povprečju izgubi vsak dan vsaj en bolnik.

Kljub napredku medicine izjemno nizka stopnja preživetja ostaja stalnica že desetletja

Zdravljenje številnih vrst raka je vse učinkovitejše, nekatere postajajo skorajda kronična bolezen. Pet let po odkritju najpogostejšega raka pri ženskah, raka dojk, živi več kot 85 odstotkov bolnic, pri najpogostejšem raku moških, raku prostate, pa to število že presega 90%.

Lucianno Pavarotti, Steve Jobs, Patrick Swayze so zvezdniška imena, ki dokazujejo, da še tako veliko bogastvo ne more kupiti zdravila proti raku trebušne slinavke. Že več kot štirideset let se namreč stopnja dolgotrajnega preživetja ni spremenila in še zmeraj sodobna medicina nima nikakršnega orožja proti njemu, če ni odkrit pravočasno.

Bolniki po diagnozi v povprečju živijo le nekaj mesecev, pet let po diagnozi pa živi manj kot pet odstotkov obolelih.

Doktor Janja Ocvirk, predstojnica sektorja internistične onkologije Onkološkega inštituta LJ, pravi, da je medicina kljub zaenkrat neuspešnemu boju proti temu zahrbtnemu raku skozi leta uspela ublažiti bolnikove bolečine.

“Že nekaj let imamo analgetike, s katerimi lahko preprečimo bolečine. V primeru, da bolnika boli, ima vso pravico, da zahteva več zdravil.”

In čeprav podatki o preživetju tudi na evropski in svetovni ravni nikakor niso spodbudni, pa bitka s tem zelo agresivnim rakom ni vselej izgubljena. Tudi pri nas imamo zmagovalce in najbrž najstarejši bolnik je star 89 let, raka pa je prebolel pred natanko 25 leti. Da bi bilo takih zgodb več, je organizacija EuropaColon po vsej Evropi začela z aktivnejšim pristopom ozaveščanja ljudi o tej vrsti raka, pridružilo se jim bo tudi tovrstno slovensko društvo, ki bo vse leto opozarjalo na to, kako pomembno je, da na raka trebušne slinavke pomislimo pravočasno.

Jana Vidic