Po medicinski definiciji je človeško telo podhlajeno takrat, ko se njegovo "jedro", torej najpomembnejši organi, shladi na 35 stopinj. Za to pa še zdaleč niso potrebne polarne temperature zraka, človek se lahko usodno ohladi že pri stopinjah precej nad ničlo, celo v neogrevanih stanovanjih. Kljub temu pa ekstremna podhladitev lahko celo reši življenje. Kako je to mogoče, kaj se med podhladitvijo dogaja v telesu in kako podhlajeni osebi pravilno pomagati izveste v tokratni Ambulanti 202.

Po medicinski definiciji je človeško telo podhlajeno takrat, ko se njegovo "jedro", torej najpomembnejši organi, shladi na 35 stopinj

Še zdaleč niso potrebne polarne temperature, človek se lahko usodno podhladi že pri temperaturi zraka precej nad ničlo, celo v neogrevanih stanovanjih. A četudi večina človeštva mraz slabo prenaša, človeško telo podhladitve bistveno lažje prenaša kot dvig telesne temperature. Zabeležen je primer Anne Bågenholm, ki je preživela, čeprav se je telo ohladilo na manj kot 14 stopinj in se je srce ustavilo za več kot pol ure. Njeno zgodbo pojasnjuje zdravnik, alpinist in gorski reševalec magister Jurij Gorjanc.

“Nihče ni mrtev, dokler ni topel in mrtev. Možgani pri ohladitvi pod 15 stopinj potrebujejo veliko manj kisika, zato lahko zdržijo tudi do pol ure brez delovanja srca.”  

Zanimivo je, da dregetanje, ki ga povezujemo z mrazom, telesu pravzaprav pomaga premagovati mraz.

“Telo pod 32 stopinjami neha dregetati. Takrat se začne veliko hitreje ohlajati, tako da je dregetanje oblika ohranjanja toplote.” – Jurij Gorjanc

Nasprotno pa uživanje alkohola ne pomaga pri ohranjanju toplote, ampak le ustvari “toplotno” iluzijo, še dodaja Jurij Gorjanc.

“Alkohol povzroči razširjanje žil na periferiji. Imamo samo občutek, da nam je toplo, v resnici pa se hitreje ohlajamo.”

 

Jana Vidic