V tokratni olimpijski areni je bilo govora o mlajših članicah zimskih olimpijskih iger.

V tokratni olimpijski areni je bilo govora o mlajših članicah zimskih olimpijskih iger

Dobra dva meseca pred olimpijskimi igrami smo v olimpijsko areno postavili mlajše člane zimske olimpijske družine. Mednje spadata deskanje in smučanje prostega sloga, ki sta si v preteklih dvajsetih letih izborila precej vidno mesto v programu iger. To lahko zaznamo v številu kompletov kolajn, ki jih podelijo v vsakem športu. Deskarji in smučarji prostega sloga si jih razdelijo po deset.

Naši gosti so bili mag. Borut Kolarič, namestnik generalnega sekretarja za šport na OKS, tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar in trener slovenskih deskarjev Matevž Pristavec.

 “Mednarodni olimpijski komite poskuša šport približati mladim, da bi se tudi sami aktivno vključili v športno udejstvovanje.” – mag. Borut Kolarič, namestnik generalnega sekretarja za šport na OKS

Smučarji prostega sloga so na olimpijskih igrah prvič sodelovali leta 1988 v Calgaryju, deskarji so se priključili deset let kasneje. V primerjavi z drugimi športi, kot sta  alpsko smučanje ali biatlon, tu tekmovalci praviloma ne morejo osvojiti več kolajn.

“Ampak to je nemogoče narediti. Če dam za primer alpsko smučanje, tam gre med disciplinami – če laično pogledamo – le za daljše razmake med zavoji. Pri smučanju prostega sloga je vsaka disciplina šport zase. V eni moraš delati trike in skakati, delati salte, v drugi moraš biti hiter in te stvari med seboj nimajo povezave. Mi vemo, da smo z eno napako »adijo«, kot jaz v Sočiju. To je naša edina možnost za kolajno.”Filip Flisar, tekmovalec v smučarskem krosu

Govora je bilo tudi o X igrah, ki so vsako leto poseben dogodek za tekmovalce v športih, ki so blizu mlajšim generacijam. Matevž Pristavec je izpostavil zanimivo razliko med tem dogodkom in olimpijskimi igrami.

“Razlika je predvsem v tem, da je pri X igrah večji poudarek na deskarski industriji, ki sponzorira določene tekmovalce, ti pa imajo zato dostop do X iger. Pri olimpijskih igrah imajo vsi tekmovalci enako izhodišče, vsi so enakovredni, zato imajo v tem smislu po mojem mnenju olimpijske igre prednost pred X igrami.” – Matevž Pristavec, trener slovenskih deskarjev

Borut Kolarič pravi, da se program zimskih iger – enako kot velja za poletne – ne bo več širil, saj je 100 kompletov odličij zgornja meja, se bodo pa v prihodnje zagotovo menjale posamezne discipline, predvsem v smeri večjega odstotka ženskih udeleženk, kar potrjujejo tudi vključitve mešanih ekip v umetnostnem drsanju v Sočiju in nova disciplina mešanih ekip v curlingu, ki jo bodo prvič izvedli v Pjongčangu.

Matej Hrastar