Akademsko se udejstvuje na prestižnih univerzah v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, toda na Slovenijo gleda od blizu. Predsednik Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS mag. Igor CesArec bo razkril, kaj si ambiciozni posamezniki lahko obetajo v prihodnje in kaj lahko družba pridobi, če se bodo uspešni Slovenci iz tujine vrnili "domov".

Kaj lahko družba pridobi, če se bodo uspešni Slovenci iz tujine vrnili "domov"; zakaj znanje v Sloveniji ni bolj cenjeno

Akademsko se udejstvuje na prestižnih univerzah v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, toda na Slovenijo gleda od blizu. Predsednik Društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS mag. Igor Cesarec govori o tem, kaj si ambiciozni posamezniki lahko obetajo v prihodnje in kaj lahko družba pridobi, če se bodo uspešni Slovenci iz tujine vrnili “domov”. “Želimo si boljše povezave slovenskih raziskovalcev, ki delujejo v tujini, z znanstveno-raziskovalnim prostorom v Sloveniji.

“V tujini se o Sloveniji pogovarjamo zelo pozitivno, bolj kot marsikdo tukaj v Sloveniji. Pogled iz tujine ti da zdravo distanco, zavedamo se, da je v Sloveniji marsikaj dobrega, da se da dobro delati in biti uspešen. Na nekaterih področjih pa obstaja kar nekaj potenciala za izboljšave.”

Opaža, da je v Sloveniji znanje še vedno vrednota, vsaj toliko kot v tujini, kjer deluje. “Ne moremo pričakovati samo vračanja Slovencev iz tujine. Poskrbeti moramo, da bo Slovenija privlačna tudi za tujce, da bodo želeli delati v takem okolju.

“V Sloveniji se da zdaj zaznati več optimizma. Prihaja z različnimi uspešnimi poslovnimi zgodbami, ki se pojavljajo v medijih. V splošni javnosti je več pozitivne miselnosti.”

V prvih dneh januarja na Društvu VTIS pripravljajo Karierni dan. Z  dogodkom spodbujajo povezovanje Slovencev v tujini s slovenskim gospodarstvom in omogočajo lažje vračanje tistim, ki si po študiju ali letih dela v tujini želijo vrniti domov.

Anja Hlača Ferjančič