Prav je, da so naša pričakovanja visoka, kot je tudi prav, da imamo končno možnost kupovanja kakovostnih domačih izdelkov

Prav je, da so naša pričakovanja visoka, kot je tudi prav, da imamo končno možnost kupovanja kakovostnih domačih izdelkov

Prepričan sem, da ste se vsi že znašli pred dilemo ob trgovskih policah z živili – domače, lokalno, slovensko – skorajda vsak izdelek je že domač, a ko ga kupiš in si potem vzameš čas, ugotoviš, da je baje res domač in iz lokalnega okolja, ampak ne slovenskega, da gre za oznako, ki si jo je izmislila trgovina, torej za trgovsko znamko ali pa blagovno znamko, mogoče celo za privatno. Ni čudno, da smo potrošniki zmedeni, pa bi radi jedli hrano, o kateri smo prepričani, da dosega visoke kakovostne standarde, radi bi jedli doma pridelano in predelano hrano, ki ni prepotovala polovice zemeljske oble, da je prišla na prodajne police. Kako torej v poplavi ponujenega izbrati pravilno? Kako pa izbirate vi?

Čeprav je kar trajalo od začetka projekta do prvih proizvodov z novo označbo, pa nam je zdaj pri izbiri mleka in mlečnih izdelkov ter perutninskega in govejega mesa torej delo končno olajšano.

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija je garancija za kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji. 

Najprej so se torej zganili v industriji mleka in mlečnih izdelkov, zato bomo tudi mi ta sektor vzeli pod drobnogled in na konkretnem primeru mlekarne Planika, katere lastnik je kmetijska zadruga Tolmin, lastniki zadruge pa tamkajšnji kmetje, ugotavljali, kakšne zahteve so predpisane za pridobitev oznake Izbrana kakovost – Slovenija.

Normativ mikrobiološke kakovosti pri mleku je 80.000 mikroorganizmov na mililiter mleka, kar je 20.000 mikroorganizmov manj kot pri splošnem normativu evropske zakonodaje, od prevzema mleka iz zbiralnice do sprejema v predelavo pa lahko mine največ 15 ur.  Ker smo ljudje zaradi številnih negativnih izkušenj postali nejeverni Tomaži, se seveda kar samo postavlja vprašanje preverjanja kakovosti. Torej, preverjanje po tem, ko enkrat veriga od kmeta do izdelka na trgovski polici ali v hladilniku dobi certifikat in so izdelki del nacionalne sheme, s katero se danes ukvarjamo.

S sistemom jemanja in preverjanja vzorcev se strinjajo tudi kmetje. Če je njihovo mleko bolj kakovostno, je tudi odkupna cena višja. 

Je pa res malo možnosti, da bi predelovalci in proizvajalci namerno kršili standarde, saj prispevajo tudi finančna sredstva za promocijo oznake.

Mleko, mlečni izdelki, perutninsko in goveje meso so v shemo že vključeni sektorji, naslednji na vrsti pa je sektor sadja.

Zdaj smo na potezi potrošniki, ki smo lahko brez skrbi ob nakupu izdelkov s to oznako. In to je res dobrodošlo, saj bomo zdaj kakovostno mleko, mlečne izdelke, perutninsko in goveje meso, v prihodnje pa tudi sadje lažje našli na trgovskih policah. Čeprav je za številne nakupovanje sprostitev – vsaj do blagajne –, pa ob nakupu hrane to največkrat res ni.

In prav je, da so naša pričakovanja visoka, kot je tudi prav, da imamo končno možnost kupovanja kakovostnih domačih izdelkov.

Aleš Smrekar