Ruski športniki bodo zaradi kazni v Pjongčangu nastopali pod olimpijsko zastavo.

Ruski športniki bodo v Pjongčangu nastopali pod olimpijsko zastavo

Rusija, ki jo je pred tednom in pol doletela kazen nenastopa na prihajajočih zimskih igrah, je sprejela odločitev, ki so jo pričakovali številni. Ruski olimpijski komite je namreč v torek uradno objavil podporo in dovoljenje posamičnim ruskim športnikom, ki se bodo iger udeležili pod nevtralno, olimpijsko zastavo.

Ruskih športnikov, ki bi želeli bojkotirati igre v Pjongčangu, naj sploh ne bi bilo oz. so se o želji nastopiti izrekli tako rekoč vsi, ki imajo pravico do nastopa in neomadeževano dopinško kartoteko. Teh naj bi bilo po napovedih predsednika ruskega komiteja Aleksandra Žukova približno 200, o njihovih nastopih pa bo dokončno odločala posebna komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Največ ruskih in mednarodnih športnih oči je v primeru kazni ruski zvezi usmerjenih v najpopularnejšo ekipno panogo zimskih iger, hokej na ledu. Ruska reprezentanca, ena glavnih favoritov za kolajne, bo nastopila na turnirju v Pjongčangu, vendar ostajata odprti vprašanji o njeni postavi in opremi.

Končne odločitve o dovoljenju za nastop v Južni Koreji pa za svoje hokejiste namreč še ni sprejela liga KHL. V njej si kruh poleg nekaj ruskih reprezentantov služi tudi nekaj igralcev drugih reprezentanc, ki se bodo merile na kolajne. Navsezadnje bi bila brez njih zelo okrnjena tudi slovenska izbrana vrsta.

Predsednik lige KHL Dmitrij Černišenko je bil v prejšnjih tednih v svojih izjavah o kazni MOK-a eden od najostrejših ruskih kritikov. Mož, ki je bil pred slabimi štirimi leti vodja organizacijskega odbora iger v Sočiju, je zaradi domnevnega sodelovanja pri ruskem dopinškem škandalu pod drobnogledom mednarodnega komiteja, ki v svoji preiskavi pri hokejistih oz. na hokejskem turnirju v Sočiju sicer ni ugotovil dopinških nepravilnosti.

Liga KHL oz. njena služba za stike z javnostmi si je v sredo privoščila spodrsljaj, ki je povzročil veliko zmede in dezinformacij. Na svoji spletni strani je namreč objavila uradno sporočilo podpore ruskim športnikom, ki bodo nastopili v Pjongčangu – tudi hokejistom -, a kmalu zatem sporočilo umaknila. Medijski center lige je pozneje pojasnil, da je šlo pri objavi sporočila za, citiramo, napako.

Da je prav hokejska reprezentanca tista, za katero bodo Rusi najbolj stiskali pesti, je bilo jasno že pred izrekom kazni, ta pa bo vse skupaj dvignila še na višjo raven. To je s svojimi besedami potrdil tudi Ilja Kovalčuk, eden največjih zvezdnikov ruske reprezentance, ki je izrazil svoje nezadovoljstvo predvsem nad prepovedjo nacionalnih simbolov, ki jih bosta ob kolajnah Rusov zamenjali olimpijska zastava in olimpijska himna.

“Kar zadeva odločitvi o zastavi in himni, je to absurdno in nepošteno. Tega se vsi dobro zavedamo. Ampak smo pošteni in ponosni, v srcu nosimo patriotizem. Vse to nas bi moralo združiti, zbuditi navijače z vseh koncev naše velike države. In če bo vse šlo po sreči, bomo po koncu iger z dvignjenimi glavami stopili pod našo zastavo in zapeli našo himno.” – Ilja Kovalčuk, ruski hokejist

Ruska hokejska zveza sicer pričakuje, da bodo njeni ekipi februarja dovolili nastopati v že izdelanih rdečih uniformah, na katerih kraljuje dvoglavi ruski orel, pa čeprav je Mednarodni olimpijski komite ameriškega proizvajalca športne opreme že prosil za izdelavo nevtralnih dresov.

Val 202