Nashville, mesto glasbe in prestolnica countrya, želi postati najbolj podjetnicam in zagonskim podjetjem prijazno mesto v ZDA

Predstavljamo zgodbe uspešnih podjetnic, ki dokazujejo, da se v mestu da uspeti tudi brez škornjev in klobuka

V slovitem Bluebird Cafeju, kjer se srečujejo pisci besedil in glasbe, producenti in lastniki studijev, poje in igra Nathan Champan, ki ima 3 grammye in je zvezda, ker sodeluje še z večjo zvezdo Taylor Swift. Nashville ni le prestolnica countrya, temveč eno glavnih središč glasbene industrije. V mestu delujejo številna podjetja, ki razvijajo tehnološke rešitve povezane z glasbo. Toda mesto ne počiva na slavni zgodovini in ne jezdi le na country valu.  Z aktivno politiko spodbujanja podjetništva predvsem pa z zmanjševanjem birokratsih ovir in zagotavljanjem dostopnih nepremičnih privablja nove moči in razvija kulutro da je vredno poskusiti… Od recesije je Nashville na drugem mestu ameriških mest z največjo rastjo delovnih mest. Večjo rast so od leta 2009 zabeležili le v Austinu.

Launch Tennesee, ki deluje v okviru javno-zasebnega partnerstva, je glavni razvijalec programov za podjetništvo v omenjeni zvezni državi. Njihov cilj je, da bi Tennesee na čelu s prestolnico Nashvillom postala najbolj podjetnikom prijazna ameriška zvezna država. Direktor Launch Tennesee Charlie Brock poudarja, da ne želijo postati druga Silicijeva dolina.

V podjetniškem centru sem srečala mlado podjetnico Ashlee Ammons, ki je pred dvema letoma z mamo Kerry Schrader ustanovila podjetje Mixtroz. Ashlee je sicer svoje znanje pri organizaciji dogodkov in odnosih z mediji začela nabirati kot praktikantka v ekipi košarkarskega zvezdnika LeBrona Jamesa.

“V Nashvillu doživljamo pravi razcvet zagonskih podjetij, ki se ukvarjajo z medicinsko tehniko in ki se ukvarjajo z glasbo in tehnologijo. Imamo pa seveda tudi podjetja z drugih področji. Bilo je neverjetno, povsem je spremenilo mojo karierno pot. LeBron in ljudje, ki delajo zanj, razumejo, da mora biti pripravništvo takšno, da počneš čim več stvari, da ugotoviš, v čem si res dober.” – Ashlee Ammons

Pomemben del v podjetniškem ekosistemu Nashvilla so tudi univerze. Izstopa zasebna univerza Vanderbilt oz. njen center za kreativnost, inovacije in podjetništvo The Wond¨ry. The Wondry bolj kot čudeže obljublja prostor za vse študente vseh smeri, ki lahko interdisciplinarno rešujejo probleme in razvijajo podjetniške ideje. Sinead Miller je na univerzi Vanderbilt dokotorilala na področju biomedicine. Znanje pridobljeno med podiplomskih študijem je vnovčila z ustanovitvijo zagonskega podjetja Path Ex, kjer razvijajo tehnologijo za uspešno spopadanje s sepsami.

Sinead je torej ustanoviteljica podjetja Path Ex. Nekdanja vrhunska kolesarka je zaradi hude poškodbe morala končati tekmovalno kariero, poudarja pa, da so ji na podjetniški poti izkušnje iz vrhunskega športa prišle skoraj še bolj prav kot znanje pridobljeno med doktorskim študijem.

“To, da sem odraščala na kolesu in na tekmovanjih je bila ena najbolj dragocenih stvari v mojem življenju. Naučila sem se, kaj pomeni trdo delati, kaj je prava motivacija, kam lahko pridem, če do nečesa gojim strast. To je zelo pomembno.” – Dr. Sinead Miller

Tudi v Nashvillu se ne cedita le med in mleko. Dokaz je zgodba Mignon Francois, ki je danes ena najbolj znanih podjetnic v mestu, pred leti pa je bila brez službe in v hudi preizkušnji. Mignon ima šest otrok in kot pravi je podjetnica postala zato, da jih je lahko preživljala.

»Svoj posel sem začela zato, da smo lahko jedli. Hotela sem biti dobra mama. Nisem želela, da bi bili moji otroci v istem začaranem krogu kot jaz. Nisem jih želela učiti o financah ali o poslovanju, želela sem le biti vzornica.« – Mignon Francois

Mignon je tako po skromnih začetkih, ko je v prvem tednu pekla le za sosede in ko je po nekaj tednih zbrala dovolj denarja, da je kupila prvi mešalnik, vendarle začela pisati uspešno zgodbo. Po nekaj mesecih je odprla slaščičarno in zaščitila ime The cupcake collection. Njeni kolački so dobili nagrado za najboljše v ameriški zvezni državi Tennesse.

 

Anja Hlača Ferjančič