To si je dobro zapomniti v času, ko je na pohodu po Stari celini nekakšna mešanica skrajno desničarskega populizma in iskrene fašistične politike.

To si je dobro zapomniti v času, ko je na pohodu po Stari celini nekakšna mešanica skrajno desničarskega populizma in iskrene fašistične politike

Genocidno nasilje nad muslimani v Mjanmaru se izvaja po načrtih tamkajšnjih oblasti. V prvem mesecu operacije mjanmarske vojske proti rohingom jih je bilo ubitih najmanj 6.700 - več kot desetina otrok, mlajših od 5 let. Že več kot 640 tisoč pripadnikov te muslimanske manjšine je v strahu prebegnilo v sosednji Bangladeš. Čistka, ki jo izvaja budistična oblast v Mjanmaru, je še en dokaz, da so plemenska mentaliteta ter delitve na nas in njih močnejše od pripadnosti ideologijam kulture in verskih doktrin - tudi v primerih, ko sta v osrčju teh prav strpnost in nenasilje. Voditelji nekaterih svetovnih velesil, pa tudi več političnih strank v Evropi pa propagira vedno bolj radikalnih političnih stališč.

Slovence medtem pestijo predvsem težave z vremenom. Iskreno pa nas je pretresla tudi nepričakovana smrt znamenitega igralca Jerneja Šugmana.

Mitja Peček