Grad Brežice, v katerem je Posavski muzej

Griči in sotočje Save in Krke pa meja med Štajersko in Dolenjsko, vinogradi in voda, vse to so Brežice – kraj, v katerem se stikajo svetovi. Vsi ti svetovi pa so na neki način zbrani na enem mestu: v starem mestnem jedru. Grad Brežice je bil zgrajen konec 16. stoletja in je nasledil tistega, ki je bil požgan med kmečkim puntom.

Če vemo, da so ga gradili kar 60 let, njegova veličina in to, da je razglašen za nepremični spomenik kulturne dediščine državnega pomena, ne preseneti.

V njem že vse od leta 1949 deluje muzej, ki z bogatimi zbirkami kulturne dediščine ponuja vpogled v dediščino Posavja in za celoten ogled bo tudi dobra ura premalo.

Razstava o vodi, ki so se je domislili v čudoviti Viteški dvorani, v celoti poslikani z baročnimi freskami iz grško-rimske mitologije, pripoveduje o vodi, Savi, ženskem ribolovu, pa tudi o tako malo znanih savskih kolnarjih.

Pri ogledu drugih razstav in zbirk izvemo več tudi o reformaciji in protestantizmu Posavja, pokukamo v intimnost nekdanje meščanke spalnice in se spomnimo, kaj vse se je tam zgodilo pod devetimi zastavami. Del muzeja pa je posvečen tudi spominu na ustanovitelja muzeja, zbiratelja, slikarja in dolgoletnega muzejskega ravnatelja Franja Stiplovška.

Posavski muzej v gradu Brežice pa je verjetno tudi edini muzej, ki ima pujse.

 

Evropsko leto kulturne dediščine. Zanjo smo v Sloveniji poskrbeli tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Oddajo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Veronika Gnezda