Gospod pesnik! Tako so ga pozdravili dolenjski šolarji na Bralni znački. Sicer pa fizik, filozof, publicist, večkrat nagrajeni urednik časopisa za tolmačenje znanosti Kvarkadabra. Kot študent je potoval po Siriji, se uril v judu, predvsem pa od nekdaj veliko bere in piše. Za diplomsko delo o atomski fiziki je dobil študentsko Prešernovo nagrado, a je pri dobrih štiridesetih letih kljub vrhunski in široki izobrazbi še vedno prekarec brez redne zaposlitve, saj deluje na preveč poljih hkrati, predvsem pa nima “nekoga iz sistema, ki zate intervenira, ko gre zares.” Z distance vidi slovensko akademsko okolje kot preveč zaprto, algoritemsko ocenjevanje zamegljuje širši pogled, premalo je prevzemanja odgovornosti. Z dr. Sašem Dolencem o razmerah v slovenski znanosti, poljudno-znanstveni publicistiki, slabi znanosti, učinku placeba ... Pa o slovenski šoli, samovozeči in podatkovni prihodnosti, Zemlji kot vesoljski ladji in o tem, kako mu je uspelo s knjigo v angleščini na Amazonu prepričati kar 27 tisoč bralcev po vsem svetu.

Z dr. Sašem Dolencem se pogovarja Luka Hvalc.

Dr. Sašo Dolenc o znanosti, samovozeči in podatkovni prihodnosti, Zemlji kot vesoljski ladji in o tem, kako mu je uspelo s knjigo v angleščini na Amazonu prepričati kar 27 tisoč bralcev po vsem svetu

Gospod pesnik! Tako so ga pozdravili dolenjski šolarji na Bralni znački. Sicer pa je dr. Sašo Dolenc fizik, filozof, publicist, večkrat nagrajeni urednik časopisa za tolmačenje znanosti Kvarkadabra. Kot študent je potoval po Siriji in se uril v judu, "ki ima temeljni princip, popusti, da zmagaš. Moraš biti zvit.” Predvsem pa od nekdaj veliko bere in piše: “Strokovnost ni dovolj, bralca je treba pritegniti, imeti jasno strukturo in vključiti tudi čustva.”

“Današnja šola v nižjih razredih uči veščine, kar je super, v višjih razredih pa je, žal, vse preveč mehaničnega učenja.”

Za diplomsko delo o atomski fiziki je dobil študentsko Prešernovo nagrado, a je pri dobrih štiridesetih letih kljub vrhunski in široki izobrazbi še vedno prekarec brez redne zaposlitve, saj deluje na preveč poljih hkrati, predvsem pa nima "nekoga iz sistema, ki zate intervenira, ko gre zares." Z distance vidi slovensko akademsko okolje kot preveč zaprto, algoritemsko ocenjevanje zamegljuje širši pogled, premalo je prevzemanja odgovornosti.

“Akademsko okolje v Sloveniji je preveč zaprto, ljudje takoj vržejo sidro. Premalo je kroženja.”

Z dr. Sašem Dolencem o razmerah v slovenski znanosti, poljudno-znanstveni publicistiki, slabi znanosti, učinku placeba ... Pa o slovenski šoli, samovozeči in podatkovni prihodnosti, Zemlji kot vesoljski ladji in o tem, kako mu je uspelo s knjigo v angleščini na Amazonu prepričati kar 27 tisoč bralcev po vsem svetu. Uvrstila se je na 32. mesto svetovne lestvice brezplačnih knjig.

“Znanost ugotavlja, da je eden izmed pogojev za zdravo in dolgo življenje, da imamo dobro socialno mrežo, veliko prijateljev.”

V nedeljo ob 10:45 se na ?@Val202 pogovarjam z dr. @SasoDolenc. Tudi o študentskem potovanju v Sirijo in o tem, kako mu je uspelo s knjigo v angleščini na Amazonu prepričati kar 27 tisoč bralcev!?️ pic.twitter.com/YUwyMRur0H

— Luka Hvalc (@vahlc) December 22, 2017

Glasbeni izbor dr. Saša Dolenca:

Luka Hvalc