Lidija Jerkič, nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije, članica Državnega sveta, pravnica, ljubiteljica gora, mama.

Lidija Jerkič, nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, o uporu proti izkoriščanju, prekarnemu delu, stavkah in gorskih vzponih

Lidija Jerkič, nova predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije, članica Državnega sveta, pravnica, ljubiteljica gora, mama. Opaža, da se na vseh področjih spreminjajo razmerja številčnosti med ženskami in moškimi. "Jaz pravim: ko nam gre za nohte, pridemo na vrsto ženske."

"Varnost zaposlitve postaja manj pereč problem, kot je bila nekaj let nazaj, kar pa ne pomeni, da strahov ni več. Mnogi še vedno nimajo moči, da bi se izkoriščanju uprli."

Opozarja, da se o socialnem dialogu govori na več ravneh - v Sloveniji, v EU ... "Ampak - če imaš mrtvega socialnega partnerja, se težko pogovarjaš."

"Stavka je vedno namerno povzročanje škode - kakorkoli se to sliši. Delodajalca prisili v razmislek, kaj je ceneje. V tujini se normalno pogajalski proces začne s stavkami."

Po osmi uri zvečer se ne oglaša več na telefon, vsako leto si zahteven cilj v gorah izbere zato, da mora biti vsaj prvo polovico leta aktivna. "Na Triglav pridem brez težav, že 26-krat sem."

Tatjana Pirc