Rusija se v teh dneh ne počuti nič kaj olimpijsko.

Putin se pripravlja na novo predsedniško kandidaturo, čeprav je njegov zadnji mandat državljanom prinesel slabše življenjske razmere

V 18. vzporednik se je oglasila Vlasta Jeseničnik, dopisnica iz Moskve, kjer si te dni Rusi o odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki se je odločil, da ruska reprezentanca ne sme nastopiti na prihajajočih olimpijskih igrah, ne mislijo nič dobrega. Dopinga pa Rusija kljub temu na sistemski ravni ne želi priznati.

“Javnost je prepričana, da Rusijo kaznujejo zaradi njene politike. Zaradi te odločitve je najbolj popularno mnenje, da mora Rusija bojkotirati zimske igre.”

56-letni Vladimir Putin je prejšnji teden vložil uradno kandidaturo, odločitev pa ni presenetila nikogar, vprašanje je bilo le, kdo bo služil kot njegova volitvena kulisa. To so postali delavci v avtomobilski tovarni Gas, ki so z zastavicami navdušeno vzklikali: “Gas bo glasoval za vas.” Putin je na oblasti že od marca leta 2000, dlje od Putina je takratno Sovjetsko zvezo vodil le Josip Stalin.

“Putin je na oblasti že tako dolgo, da številni državljani ne razmišljajo o tem, da bi njihovo državo lahko vodil kdo drug. Upokojenci in državni uslužbenci pa so tisti, ki so vedno v večini na njegovi strani.”

Njegov zadnji mandat je državljanom prinesel slabše življenje, razlogov pa je veliko: nižja cena nafte, šibkejši rubelj, šibko gospodarstvo, zahodne sankcije, nižje plače in pokojnine. Njegova trdna volilna baza pa poudarja, da je Putin vsaj na mednarodnem prizorišču storil veliko.

Damjan Zorc