Ko se enkrat sredi novembra dnevne temperature ne dvignejo kaj dosti prek ledišča je v zraku poleg obeta smučarske sezone, predvsem na vasi zaznati tudi specifične vonjave največjega kmečkega praznika, kolin. Koline ali furež so v Sloveniji del bogate kulturne dediščine in obredja, ki mu ni para v svetu. Etnolog Dr. Janez Bogataj že polnih 50 let spremlja, kot pravi temu, kulturo kolin pri nas. In prav zna začetku letošnje sezone kolin je pred dnevi predstavil kar dve monografiji, ki sta izšli pri založbi Rokus Klett. Monografiji Ni ga tiča čez prašiča! in Koline predstavljata koline v vseh slovenskih gastronomskih regijah in ponekod v tujini.

Koline ali furež so v Sloveniji del bogate kulturne dediščine in obredja, ki mu ni para v svetu

Ko se enkrat sredi novembra dnevne temperature ne dvignejo kaj dosti prek ledišča je v zraku poleg obeta smučarske sezone, predvsem na vasi zaznati tudi specifične vonjave največjega kmečkega praznika, kolin. Koline ali furež so v Sloveniji del bogate kulturne dediščine in obredja, ki mu ni para v svetu.

Etnolog dr. Janez Bogataj že polnih 50 let spremlja, kot pravi temu, kulturo kolin pri nas. In prav zna začetku letošnje sezone kolin je pred dnevi predstavil kar dve monografiji, ki sta izšli pri založbi Rokus Klett. Monografiji Ni ga tiča čez prašiča! in Koline predstavljata koline v vseh slovenskih gastronomskih regijah in ponekod v tujini.

Miha Švalj