Člani kolektiva Akami Domen Slovinić (vokal, kitara), Brigita Gračner (vokal, klaviature), Samo Pavlica – Linč (kitara), Kristijan Buzeti (bobni) in Martin Ukmar (bas) so eksperimentalni rockerji, ki se enako dobro počutijo tako v popu kot v avantgardi, v avtorsko glasbo pa vpletajo tudi psihedelične, elektronske, grungerske in noiserske zvočne elemente.
Skupina Akami se je slovenskemu občinstvu predstavila kot finalistka Klubskega maratona RŠ v letu 2014 in od takrat nanizala precej koncertov po Sloveniji. S psevdonimom Akami je najprej ustvarjal eksperimentalni glasbenik Domen Slovinić. Širok pristop h glasbi je razpiral v različne smeri od impresionističnih klavirskih miniatur, ambientalne elektronike, noise-rocka, elektroakustičnih minimalizmov, rockerskih avantgard, do kantavtorske pesemske forme. Svoje ''home-made'' albume pa je objavljal na Youtubu.
Med turnejo klubskega maratona se je Akami iz 'one-man banda' spremenil najprej v kvartet, nato pa v kvintet, ki je posnel prvenec Sunburnt. Glasbeni kolektiv se je že od maratona dalje počasi, a vztrajno razvijal ter v svojo avtorsko glasbo dodal tako dobro mero sočnosti kot zasanjanosti. Komadi, ki so na začetku rasli kot samotarske pesmi domače izdelave, so se izkazali za dobra izhodišča za bendovsko igro.
Prvenec Sunburnt z osmimi skladbami je pri Založbi Radia Študent uradno izšel 5. oktobra 2017. Na dan izida ga je Akami v osveženi zasedbi (z novim basistom Martinom Ukmarjem aka Tovarišem Strmoglavljenim) koncertno predstavil v Klubu Gromka na Metelkovi.
V soboto, 25. novembra, bo Akami skupaj s Tovarišem Strmoglavljenim in All Strings Detached nastopil na Mostovni v Novi Gorici.

Akami so eksperimentalni rockerji, ki se enako dobro počutijo tako v popu kot v avantgardi.

Člani kolektiva Akami Domen Slovinič (vokal, kitara), Brigita Gračner (vokal, klaviature), Samo Pavlica – Linč (kitara), Kristijan Buzeti (bobni) in Martin Ukmar (bas) so eksperimentalni rockerji, ki se enako dobro počutijo tako v popu kot v avantgardi, v avtorsko glasbo pa vpletajo tudi psihedelične, elektronske, grungerske in noiserske zvočne elemente.
Skupina Akami se je slovenskemu občinstvu predstavila kot finalistka Klubskega maratona Radia Študent v letu 2014 in od takrat nanizala precej koncertov po Sloveniji.
S psevdonimom Akami je najprej ustvarjal eksperimentalni glasbenik Domen Slovinič. Širok pristop h glasbi je razpiral v različne smeri od impresionističnih klavirskih miniatur, ambientalne elektronike, noise-rocka, elektroakustičnih minimalizmov, rockerskih avantgard, do kantavtorske pesemske forme. V besedilih je kdaj presenetil tudi z literarnimi namigi in citati. Z izjemo peščice koncertov, na katerih mu je na pomoč priskočilo tudi nekaj kolegov glasbenikov, je svoje ”home-made” albume s psevdonimom Akami objavljal na Youtubu.
Med turnejo klubskega maratona RŠ se je Akami iz ‘one-man banda’ spremenil najprej v kvartet, nato pa v kvintet, ki je posnel prvenec Sunburnt.
Akami na albumu Sunburnt sestavljajo Domen Slovinič na vokalu in električni kitari ter kot avtor vse glasbe in besedil, Brigita Gračner na klaviaturah in vokalu, Samo Pavlica – Linč na električni kitari, Boštjan Franetič z basom in Kristijan Buzeti za bobni. Glasbeni kolektiv se je že od maratona dalje počasi, a vztrajno razvijal ter v svojo avtorsko glasbo dodal tako dobro mero sočnosti kot zasanjanosti. Komadi, ki so na začetku rasli kot samotarske pesmi domače izdelave, so se izkazali za dobra izhodišča za bendovsko igro.
Album je nastal pod snemalno taktirko Martina Ukmarja, ki je skupaj s Samom Pavlico poskrbel tudi za miksanje skladb. Mastering je delo Nevena Smolčiča (Fabrika 13). Avtorica vizualne podobe albuma je Urša Horjak.
Prvenec Sunburnt z osmimi skladbami je pri Založbi Radia Študent uradno izšel 5. oktobra 2017. Na dan izida ga je Akami v osveženi zasedbi (z novim basistom Martinom Ukmarjem aka Tovarišem Strmoglavljenim) koncertno predstavil v Klubu Gromka na Metelkovi. V soboto, 25. novembra, pa bo Akami skupaj s Tovarišem Strmoglavljenim in All Strings Detached nastopil na Mostovni v Novi Gorici.
Akami je s prvencem Sunburnt gostoval v oddaji Na piedestal . Gosti oddaje: Domen Slovinič,  Brigita Gračner, Kristijan Buzeti.

Jolanda Fele