Jure Požar ob odhodu v Avstralijo ni imel zagotovljene službe. V Sloveniji sta s soprogo prodala vse in se podala, kot pravi, na veliko avanturo, da bi otrokom nudila več. “Selitev je bila kar stresna, z otroki je vse kupaj precej težje, imam tri punce, stare 4, 12, in 13 let.” Na šolo so se že navadile, pojasnjuje, jezik pa jim ne povzroča težav. “V šoli jima gre odlično, najmlajša pa je postala še pravi Aussie, hodi v vrtec in govori že čisto avstralščino, ostali se pa še privajamo.”

Jure Požar ob odhodu ni imel zagotovljene službe, tvegali so in se podali, kot pravi, na veliko avanturo

Petčlanska družina se je pred dobrim letom preselila v mesto Maroochydore na vzhodu Avstralije. Kot pravi Jure Požar, so v Sloveniji prodali vse in se podali na veliko avanturo. Še posebej pogumna odločitev, ker v novem okolju z ženo nista imela zagotovljene službe.

“Selitev je bila kar stresna, moram priznati, z otroki je vse skupaj precej težje, imam tri punce, stare 4, 12, in 13 let.” Na šolo so se že navadile, pojasnjuje, jezik pa jim ne povzroča težav. “V šoli jima gre odlično, najmlajša pa je postala še pravi Aussie, hodi v vrtec in govori že čisto avstralščino. Drugi pa se še privajamo.”

O selitvi sta z ženo razmišljala nekaj let, saj sta menila, da lahko v Avstraliji otrokom ponudita bistveno več. Hišo so prodali dokaj hitro, veliko dela pa je imel z urejanjem papirjev. “Sem sem prišel kot študent, nakar sem dobil sponzorja, ki mi je sponzoriral delovno vizo, to je podjetje, pri katerem sem zdaj zaposlen, v marketingu podjetja, ki proizvaja luči led.”

Po selitvi je ob študiju opravljal različna dela, tudi v gostinstvu. Pravi, da moraš biti pripravljen delati vse, ne glede na izkušnje. “Nismo edini, tukaj so tudi drugi Slovenci, ki so šli po isti poti. Nikomur ni bilo lahko. Težke preizkušnje so, gotovo, dejansko se moraš potruditi še veliko bolj kot v Sloveniji, da pridobiš zaupanje in priznanje delodajalca, ampak vse se da, če je volja.”

Anja Hlača Ferjančič