Kako napisati hit, je vprašanje, na katerega ni univerzalnega odgovora. Med ljudmi je praviloma popularno tisto, kar lahko hitro in brez napora prepoznajo. Učinek prepoznanja je pomemben, saj posameznika navda z zadovoljstvom, vendar zgolj ponavljanje že znanega ni najboljša formula za popularnost. Recept za uspešnico je praviloma ravno pravšnja mešanica že poznanega in novega, a zgolj vrhunska ideja ni dovolj, kot ključna dodana vrednost se večkrat izkaže tudi nadpovprečno obrtniško znanje, vrhunsko obvladanje forme. V čem je skrivnost uspešnih glasbenikov, režiserjev, pa tudi politikov in predstavnikov še kakšne profesije, ki se ne ukvarja izključno s tehničnimi ali naravoslovnimi področji?

Gostje: Derek Thompson (avtor knjižne uspešnice Hit Makers: The Science of Popularity), Stojan Pelko (filmski publicist in komunikacijski strateg), Magnifico (glasbenik in avtor številnih hitov), dr. Sašo Dolenc (fizik in filozof)  

Raziskujemo formule za uspeh tako v umetnosti kot tudi v raziskovalno-znanstveni sferi in celo v politiki. Analiziramo razmerja med novim in poznanim, med formo in vsebino

Kako napisati hit, je vprašanje, na katerega ni univerzalnega odgovora. Med ljudmi je praviloma popularno tisto, kar lahko hitro in brez napora prepoznajo. Učinek prepoznanja je pomemben, saj posameznika navda z zadovoljstvom, vendar samo ponavljanje že znanega ni najboljša formula za popularnost. Recept za uspešnico je praviloma ravno pravšnja mešanica že poznanega in novega, a le vrhunska ideja ni dovolj, kot ključna dodana vrednost se večkrat izkaže tudi nadpovprečno obrtniško znanje.

V čem je skrivnost uspešnih glasbenikov, režiserjev, pa tudi politikov in predstavnikov še kakšne profesije, ki se ne ukvarja izključno s tehničnimi ali naravoslovnimi področji?

Sogovorniki:

Recept za uspešnico. Kakšna (ne)šarlatanska ideja?

Zbiram za nov podkast @FrekvencaX pic.twitter.com/ssi9KMJb4T

— Luka Hvalc (@vahlc) November 8, 2017

Celoten tekst Recept za uspešnico (Dr. Sašo Dolenc)

Pogovora v izvirniku:

“Dobra ideja ni dovolj za uspeh. Večkrat ključno vlogo igrajo okoliščine in tudi sreča.”

“Resnični umetniki tako v filmu, slikarstvu kot glasbi so formalisti. V pozitivnem pomenu, formo obvladajo bolje kot drugi.”

Luka Hvalc, Sašo Dolenc