Andres Vombergar je argentinski nogometaš slovenskih korenin. Argentino, kjer je zaradi načina igre dobil vzdevek Tank, je letos zamenjal za Slovenijo. Tu ima veliko sorodnikov, Slovenijo pa je že pred prihodom v Olimpijo večkrat obiskal. Doma ga ne kličejo Andres, temveč Andrej, če bi lahko zaigral za kateri koli klub, pa bi bil to argentinski River Plate.

Andres Vombergar je argentinski nogometaš slovenskih korenin. Zaradi načina igre dobil vzdevek Tank

Andres Vombergar je argentinski nogometaš slovenskih korenin. Argentino, kjer je zaradi načina igre dobil vzdevek Tank, je letos zamenjal za Slovenijo. Tu ima veliko sorodnikov, Slovenijo pa je že pred prihodom v Olimpijo večkrat obiskal. Če bi lahko zaigral za kateri koli klub, bi bil to argentinski River Plate.

23-letni napadalec je bil rojen v Argentini. V Buenos Airesu in njegovi okolici je odraščal in se izobraževal ter začel svojo nogometno pot. Vseskozi pa je bil tudi v stiku s slovenskim jezikom in kulturo. “V potnem listu mi uradno piše Andres, a doma me vsi kličejo Andrej.”

Ima tako argentinsko kot slovensko državljanstvo. Glede na to, da še ni zaigral za nobeno reprezentanco, bi lahko zastopal tako državo svojih prednikov, Slovenijo, kot državo rojstva, Argentino. V La Plati si je leta 2014 ogledal prijateljsko tekmo, na kateri je Argentina Slovenijo premagala z 2 proti nič. Na vprašanje, za katero bi zaigral raje, pa je z nasmeškom na obrazu diplomatsko odgovoril …

“Obe državi imam rad, za obe bi igral. Bomo videli. Mislim, da bi za argentinsko reprezentanco verjetno bolj težko igral.”

V prejšnji sezoni je bil najboljši strelec svojega moštva v drugi argentinski ligi. To je pripeljalo do prestopa v slovensko državno prvenstvo. Če bi morali ugibati, bi najbrž predvidevali, da se pri nas igra nogomet malce bolj na moč, v Argentini pa je v ospredju spretnost z žogo, a 23-letni napadalec je drugačnega mnenja.

“V Argentini je nogomet bolj fizičen, na moč, v Sloveniji se da lepše igrati, igra je bolj tehnična.”

V Argentini ima mnogo nogometašev zanimive vzdevke. Lionela Messija denimo kličejo “Bolha” … Tudi Andres Vombergar je v nižjih argentinskih divizijah dobil svoj vzdevek. Zaradi fizične moči in dobrih skokov v boju za branilci so ga poimenovali “Tank”.

“V Argentini je nogomet tak, da se moraš ves čas tepsti z obrambo. Zato si mi nadeli vzdevek Tank, ker so mi vedno podajali žogo po zraku in sem se moral ves čas boriti.”

Aljaž Golčer