Moški težje priznajo zdravstvene težave od žensk. Onkološko društvo OnkoMan želi med drugim moške spodbuditi k pravočasnemu obisku zdravnika

Moški težje priznajo zdravstvene težave od žensk. Onkološko društvo OnkoMan želi med drugim moške spodbuditi k pravočasnemu obisku zdravnika

OnkoMan je prvo društvo v Sloveniji, ki je prvenstveno namenjeno moškim, zbolelim za rakom. Podpora obolelim, a tudi njihovim bližnjim je osnovni namen društva, hkrati pa so si za cilj zastavili tudi povezovanje med samimi člani, tesnejše vezi s stroko, opozarjati pa nameravajo tudi na zakonske in družbene vrzeli, ki še vedno otežujejo prebolevanje te bolezni.

“Moški zbolevamo pogosteje in tudi umiramo pogosteje,” pravi predsednik novega društva OnkoMan, Gregor Pirc: “Leta 2012 je zbolelo več kot 13.000 Slovencev, od tega je bilo 55 odstotkov moških. Istega leta je umrlo nekaj več kot 5.800 Slovencev, od tega je bilo odstotkov moških.”

Pirc se je z diagnozo “rak” soočil pred približno 20 leti. Dobil je strokovno pomoč, pogrešal pa je osebni pristop. O bolezni se takrat ni veliko govorilo, pravi, o njej je bral v knjigah, vendar ni vedel, kakšna pot ga čaka, dokler ni v eni od mnogih čakalnic ugotovil, koliko moških si deli isto zgodbo. Odločil se je postati prostovoljec, svojo izkušnjo pa, tudi kot koordinator ene od skupin za samopomoč, že ves čas deli z drugimi. Moški težko spregovorijo o svojih težavah, opozarja: “Smo že v osnovi bolj zaprti vase, ker si ne upamo priznati, da nam je hudo, ker si ne upamo priznati, da imamo probleme oziroma da nas je strah. Če bi to pokazali oziroma povedali, bi pokazali svojo šibkost in nemoč, zato smo največkrat tiho, največkrat na škodo svojega zdravja,”

Lahko pa tudi na škodo družinskih odnosov in partnerstva. Tudi zato so v društvu dobrodošli partnerice in partnerji ter drugi družinski člani. Mnogim so že, tudi s pomočjo psihologinje in drugih strokovnjakov, pomagali razumeti, še pravi Pirc, ki si želi, da bi s tem pristopom uspeli čim več moških tudi prepričati k zgodnjim ukrepom: “Treba je iti k zdravniku pravi čas, ker če bomo šli pravi čas, potem bo jutri in pojutrišnjem. Če pa ne bomo šli, potem jutri bo še, pojutrišnjem pa gotovo ne več.”

Cilji društva so številni in različni. Poleg ozaveščanja in spodbujanja med drugim opozarjajo na pomen dostopnosti do optimalnega zdravljenja in diagnostike ter do kakovostne celostne oskrbe med zdravljenjem in po njem.

S predsednikom Gregorjem Pircem se je pogovarjala Mateja Brežan.

Mateja Brežan