Bowrain je slovenski skladatelj, pianist in producent. Preden je začel ustvarjati elektronsko glasbe je po študiju jazza v Rotterdamu, Amsterdamu in Philadelphiji deloval kot jazzovski pianist in skladatelj, nastopal na različnih klubskih prizoriščih in festivalih po Evropi in ZDA ter posnel dva jazzovska avtorska albuma Balcan Flavour (2009) in Images of Reality (2009). Ena od njegovih pomembnejših jazzovskih skladb je Duet with Slavoj Žižek (2010), dialog med klavirjem in govorom.
Z umetniškim imenom Bowrain je začel nastopati leta 2012. Leta 2014 je izdal prvi elektronski album Far Our, ga premierno predstavil v Amsterdamu in nato na številnih nastopih, festivalih, koncertih, med drugim je bil tudi predskupina zasedbam, kot so LAMB, Garden City Movement, Jessy Lanza, Perera Elsewhere in Arms and Sleepers.
Kot Bowrain se je nazadnje predstavil na različnih prireditvah, kot so Tallinn Music Week v Estoniji, Westway Lab festival na Portugalskem, MENT Festival, Piano Day in 4. Evropska jazzovska konferenca v Ljubljani.
Do danes je izdal tudi številne single in remixe. Poleg avtorske glasbe ustvarja tudi glasbo za umetniške instalacije, nastope in videe ter sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki.
Novo poglavje Bowrainove umetniške vizije predstavlja novi, drugi album Distracted. Na njem je sodeloval z ljubljanskim kitaristom in producentom Mariom Babojelićem ter nemškim bobnarjem Robertom Nitschkejem. Distracted bo izšel pri založbi Kapa records: v digitalni obliki 27. oktobra, na vinilu pa 4. novembra, ko bo Bowrain s svojim triom in z gosti novi album tudi koncertno premierno predstavil v Stari elektrarni v Ljubljani.
Radijska premiera Bowrainovega drugega albuma Distracted pa je bila v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Foto: JAŠA/ Rosa Lux/ Tjaša Gnezda

Distracted predstavlja novo poglavje Bowrainove umetniške vizije

Tine Grgurevič a.k.a. Bowrain je slovenski skladatelj, pianist in producent. Preden je začel ustvarjati elektronsko glasbo, je po študiju jazza v Rotterdamu, Amsterdamu in Philadelphiji deloval kot jazzovski pianist in skladatelj. Nastopal je na različnih klubskih prizoriščih in festivalih po Evropi in ZDA ter posnel dva jazzovska albuma Balcan Flavour (2009) in Images of Reality (2009). Ena od njegovih pomembnejših jazzovskih skladb je Duet with Slavoj Žižek (2010), dialog med klavirjem in govorom.
Z umetniškim imenom Bowrain je začel nastopati leta 2012. Leta 2014 je izdal prvi elektronski album Far Out. Prvenec je premierno predstavil v Sugarfactoryju v Amsterdamu. Sledili so številni nastopi, na katerih je igral kot predskupina skupinam, kot so LAMB, Garden City Movement, Jessy Lanza, Perera Elsewhere in Arms and Sleepers. Do danes je izdal tudi številne single in remixe.
Nazadnje je nastopal na različnih prireditvah, kot so Tallinn Music Week v Estoniji, Westway Lab festival na Portugalskem, MENT Festival, Piano Day in 4. Evropska jazzovska konferenca v Ljubljani.
Poleg avtorske glasbe Bowrain ustvarja glasbo za umetniške instalacije, nastope in videe umetnikov Mete Grgurevič, JAŠE (Mrevlje-Pollak) in Lise Vereertbrugghen. Svojo glasbo je predstavljal v Moderni Galeriji (LJU), ŠKUC-u (LJU), v teatru Het Veem Theater (AMS), v De Applu (AMS), Melkwegu (AMS), na Grafičnem Bienalu (LJU), Uferstudiosu (BER), Pioneer Worksu (NYC) in v Kustera Projects Red Hook (NYC). Njegova skladba je bila predstavljena tudi v slovenskem paviljonu na 56. Beneškem bienalu.
Klavir je moje orodje, moj instrument. Obstaja vzajemno poznavanje, ki se zgodi, ko se potopim vanj. Igranje klavirja zame je bolj naravno kot govoriti.” pravi Bowrain.
Novi, drugi album Distracted, ki je nastajal dve leti, predstavlja novo poglavje Bowrainove umetniške vizije. Na njem pa je Bowrain sodeloval z ljubljanskim kitaristom in producentom Mariom Babojelićem ter nemškim bobnarjem Robertom Nitschkejem. Mastering je delo Gregorja Zemljiča. Album s sedmimi skladbami bo izšel pri založbi Kapa records: v digitalni obliki 27. oktobra, na vinilu pa 4. novembra, ko bo Bowrain s svojim triom in z gosti album Distracted tudi koncertno premierno predstavil v Stari elektrarni v Ljubljani.
Refugee je drugi single, ki najavlja Bowrainov drugi album in je izšel v petek, 13. oktobra.
V nedeljo, 15. oktobra,  je Bowrain novi album Distracted premierno predstavil v oddaji Na piedestal na Valu 202.

Jolanda Fele