Svetovna premiera igranega celovečernega filma scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča Družinica je bila 29. avgusta na filmskem festivalu v Montrealu, kjer je igralka Irena Kovačević prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo. Slovenska premiera je bila na septembrskem 20. Festivalu slovenskega filma, kjer je dobil štiri nagrade – vesne za najboljšo fotografijo, izvirno glasbo, kostumografijo in zvok. Danes pa bo v sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih organizira Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom, slavnostno premiera pred redno distribucijo – ob 20.00 v Linhartovi dvorani.
Ta teden bo v znamenju stripovskega festivala TINTA, naslednika Stripolisfesta. Osrednji del festivala bo od danes do sobote 14. oktobra potekal na različnih kulturnih prizoriščih v Ljubljani, stripovsko obarvan pa bo skoraj cel oktober.

Družinica premierno v sklopu dogodkov Naši filmi doma; Tinta – festival stripa Ljubljana 2017

Svetovna premiera igranega celovečernega filma scenarista in režiserja Jana Cvitkoviča Družinica je bila 29. avgusta na filmskem festivalu v Montrealu, kjer je igralka Irena Kovačević prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo. Slovenska premiera je bila na septembrskem 20. Festivalu slovenskega filma, kjer je dobil štiri nagrade – vesne za najboljšo fotografijo, izvirno glasbo, kostumografijo in zvok. Danes pa bo v sklopu dogodkov ”Naši filmi doma”, ki jih organizira Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom, slavnostno premiera pred redno distribucijo – ob 20.00 v Linhartovi dvorani. V filmu Jana Cvitkoviča Družinica, v katerem zaradi socialne stiske propade idilično razmerje zakonskega para, breme, ki ga starši ne zmorejo več nositi, vse bolj pada na ramena otrok, v glavnih vlogah igrajo: Primož Vrhovec, Irena Kovačević, Miha Košec in Ula Gulič. Ti bodo z drugimi ustvarjalci filma nocoj tudi na slavnostni premieri v Cankarjevem domu.
Ta teden bo v znamenju stripovskega festivala Tinta, naslednika Stripolisfesta. Osrednji del festivala bo od danes do sobote 14. oktobra potekal na različnih kulturnih prizoriščih v Ljubljani, stripovsko obarvan pa bo skoraj cel oktober. Festival se je razvil iz stripovskih večerov v Kinu Šiška, poimenovanih Stripolis. Ti so sčasoma prerasli v Stripolisfest, nekakšno enodnevno nadgradnjo teh večerov ob koncu sezone, ob istem času pa je luč ugledal zavod Stripolis. Počasi se je iz vsega razvil festival, ki pa zaradi več različnih organizatorjev in srbske revije Stripolis ne more več nositi enakega imena. Festival Tinta se bo začel danes z javno tribuno in osrednjo gostjo Kate Evans.

Jolanda Fele, Matevž Polajnar