Poslušalka se zaradi nestrokovno opravljenih melioracijskih del že več kot tri desetletja sooča s poplavami reke Bolske, ki njeno hišo odrežejo od sveta. Po letih tožarjenj z okoljskim ministrstvom je sodbo končno dobila, država je plačala več kot 100.000 evrov za sanacijo, ki pa je stanje le še poslabšala. Kam je odtekel ta denar?

V vsakoletnih poplavah odrezana od sveta

Poslušalka iz Kaplje vasi v občini Prebold se zaradi nestrokovno opravljenih melioracijskih del že tri desetletja spopada s poplavami reke Bolske, ki njeno hišo odrežejo od sveta. Po letih tožarjenj z okoljskim ministrstvom je sodbo končno dobila, država je plačala več kot 100.000 evrov za sanacijo, ki pa je stanje le še poslabšala.  

Boža Verdev je leta 1984 kupila hišo v Kaplji vasi, ki leži na idilični lokaciji 200 metrov stran od reke Bolska. Leto zatem je država naredila poseg v prostor, po katerem je reka vsako leto začela poplavljati. Poplave hišo po dvakrat na leto odrežejo od sveta. Zato se je odločila za tožbo proti državi, ki jo je po dolgotrajnem postopku dobila. Okoljsko ministrstvo je nato izpodbijalo sanacijski načrt, kar je trajalo še naslednjih 11 let. Ministrstvo 110.000 evrov ni nakazalo oškodovanki, ki je denar iztožila, ampak sodišču.

“Če bi bil meni nakazan denar, gospodu zagotovo ne bi plačala nič, če za to ne bi priložil računa.”

Izbrani izvajalec se ni držal niti okleščenega načrta, v katerega je na koncu privolilo ministrstvo, in kot pravi Boža Verdev, se je stanje po sanaciji še poslabšalo, zdaj ji poplavlja še vrt. “On je naredil eno črpalko, po načrtu bi morale biti tri. In tudi za to črpalko nikoli nisem dobila ne računa ne garancijskega lista. Rekel mi je, da bi prej imela tri črpalke – fičke, zdaj imam pa eno črpalko – mercedesa. Koliko stane ta mercedes, pa mi ni znal povedati. Za toliko denarja verjetno morata biti  razpis in nadzor. Ni bilo ne razpisa ne nadzora.”

Projektant Tomaž Oberžan pravi, da so računi potekali na relaciji sodišče–izvajalec. Pri vsaki graditvi naj bi se zgodile določene spremembe, ki se nanašajo na nova dejstva in okoliščine. Pravi, da zadnji načrt ni omogočal dostopa do objekta med visoko poplavno vodo, kar je predvideval prvi, ki ga je izpodbijalo ministrstvo. “Črtane so bile postavke, ki so objekt ščitile pred visokimi razlitimi vodami Bolske, in v celoti je bila črtana postavka nove dovozne ceste. Manjkal je novelirani načrt, sama rešitev pa je objektu zagotavljala rešitev samo pred visokimi podzemnimi vodami.” To pomeni, da je, kot pravi Oberžan, država 110.000 evrov plačala le za zaščito kleti. Kot trdi naša sogovornica, je bila klet samo letos poplavljena že dvakrat.

Po več kot dveh desetletjih in pol sodnih bitk in zmagi nad ministrstvom, je danes Boža Verdev tako samo še na slabšem. “Stara sem bila 35 let, ko sem se začela tožiti, danes sem čez 60.”

Zdaj bi ji preostala le še tožba proti izvajalcu, za kar pa nima več moči in energije. Vse to je imelo tudi vpliv na njeno zdravje. Občina nima čolna, s katerim bi lahko prišla do nje, če bi imela v primeru poplav zdravstvene težave. 

“‘Mali človek’ se 25 let tožari in ko dobi tožbo, je še na slabšem. Ker je še vedno ‘mali človek’ in ima manj denarja kot država. Država je plačala 135.000 evrov za nekaj, kar je brezpredmetno in ni rešilo ničesar. In kam naj se še obrnem? Samo slabše je.”

Avtorja: Katja Stojnić in Goraz Rečnik

Gorazd Rečnik