Povedano drugače: od blizu vidiš šraufe, ki vrtijo to kolesje.

Povedano drugače: od blizu vidiš "šraufe", ki vrtijo to kolesje

Letos smo bili del češkega glasbenega projekta z naslovom Czeching, nato pa še del festivala Waves na Dunaju. Gre za t. i. showcase festival, ki ponuja večerne koncerte, na katerih se predstavljajo sveža, prihajajoča imena, ter konferenčni del; številna predavanja, okrogle mize in razprave, na katerih lahko izveš marsikatero skrivnost o kolesju glasbene industrije.

Jernej Sobočan se je udeležil zanimive razprave o pomembnosti in vlogi menedžerja v bendu: “Številni mladi bendi ga nimajo. In jim gre čisto ok. Ampak ko enkrat stopiš stopničko višje, pa se dogaja tudi to, da se predstavniki velikih založb ali agencij nočejo s tabo pogovarjati, če recimo nimaš menedžerja.”

Pomemben ali celo najpomembnejši del teh konferenc je mreženje oz. spoznavanje novih ljudi. Zato je na festivalu Waves vsako leto tudi slovenska delegacija, s predstavniki festivala MENT na čelu, ki bo kot po navadi prvi konec tedna v februarju.

Delegacija je močna, ker imamo Slovenci na Dunaju Skico: “Gre za prvi slovenski kulturno-informacijski center, ustanovljen na Dunaju. Cilj je predstavljanje slovenske umetnosti, kulture, ustvarjalnosti avstrijskemu in mednarodnemu občinstvu,” razlaga Barbara Koželj Podlogar, vodja Skice, ki tudi finančno pripomore k temu, da se slovenski glasbeniki lahko promovirajo na festivalu Waves. In takšnih projektov bi moralo po njenem biti še več.

“Glasba spada med eno močnejših panog kreativne industrije. Če pogledamo Islandijo, ima kar nekaj uspešnih bendov, ki niso klasični bendi, kar je posledica tega, da je država izredno veliko vlagala v šove in festivale, v katerih se bendi predstavljajo.”

Poleg Skice, Mentovcev in Sigica, ki opravljajo svoje poslanstvo v ozadju, so vsako leto v avstrijski prestolnici vsaj trije slovenski bendi oziroma izvajalci. Letos so to bili persons from porlock, ki pa na Dunaju niso imeli sreče s koncertnim prostorom, nastopili so namreč v telovadnici, kjer je bila akustika zelo slaba.

Precej boljši vtis je pustil Danijel Vezoja, brežiški kantavtor, ki je z bendom nastopil v mini kinodvorani. Tretja slovenska predstavnica je bila Kukla, samooklicana gengsa geisha pop glasbenica in še najbolj moderna v svojem glasbenem izrazu od trojice Slovencev, ki je ne tako davno tega nastopila s Princes Nokio pri nas.

 

Sicer pa je bila glasbena ponudba festivala Waves izjemno pestra – od alternativnega rocka, eksperimentalne elektronike, do hiphopa, kantavtorjev, pa vse do kopice elektro-pop zasedb. Ker je to predvsem priložnost za predstavitev avstrijske scene, so bili v osprednju njihovi bendi. Jerneja sta najbolj navdušila benda Ant Antic in pa Gospel Dating Service. Vrhunec festivala Waves je bil tudi nastop ameriške indie-rock formacije Clap Your Hands and Say Yeah

Czeching je češki glasbeni projekt nacionalnega radia. Predstavniki radia Wave, ki je namenjen mlademu občinstvu, izberejo pet izvajalcev, sestavijo mednarodno žirijo, v kateri so bili letos poleg Sobočana še predstavniki BBC-ja, francoskega radia, poljskega nacionalnega radia ter avstrijskega FM4. Žirija nato bende ocenjuje od 1 do 5. Letošnja zmagovalka je postala mlada Čehinja Zagami Jericho, ki je za nagrado dobila snemanje kratke plošče, nastop na Eurosonicu na Nizozemskem ter dva klubska koncerta po Evropi.

18-letnica je ustvarjalna, ima dobro uho, občutek za lepe melodije, lepo barvo glasu, manjka pa ji kilometrina. Njen nastop je premalo dodelan, da bi ga lahko postavil na kateri koli evropski oder, kaj šele na tistega na Eurosonicu, kjer se vsako leto januarja zbere smetana glasbene industrije.” – Jernej Sobočan

Jernej Sobočan