Skladno s strategijo zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov leta 2030 bi morali pri nas voziti po cestah približno 130.000 električnih vozil.

Skladno s strategijo zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov leta 2030 bi morali pri nas voziti po cestah približno 130.000 električnih vozil

Te dni se je pogosto omenjalo letnico 2030 – v zvezi z izginjanjem avtomobilov na notranje izgorevanje. Vlada je postavila drzno strategijo, a vprašanje je, koliko je v teh časih, ko tehnologija prodira z veliki koraki, realna.

Povpraševanje po vozilih SUV se še vedno povečuje, tako so se odzvali tudi pri Fordu. Do zdaj so morali njihovega novega manjšega športnega terenca ecosporta uvažati iz Fordove tovarne v Indiji, pred dnevi pa so začeli proizvodnjo v njihovem proizvodnem obratu v Craiovi v Romuniji.

Škoda je v letu 2014 prvič izdelala več kot milijon vozil v enem koledarskem letu. Proizvodnja ta hip poteka v 15 tovarnah v osmih državah, v tovarni v Kvasinyju pa so pred dnevi izdelali 20-milijonti avto, in sicer je bil to novi Škodin model karoq, ki so ga bralci nemške revije Auto Motor Und Sport med kompaktnimi športnimi terenci izbrali za najboljšo oblikovalsko novost.

Karoq se nam bo podrobneje predstavil prihodnje dni, včeraj pa je v Slovenijo uradno pripeljal novi VW-polo. Avtomobil je v šesti generaciji nekoliko daljši in širši od predhodnika, predvsem pa je prostornejši zaradi 10 cm daljše medosne razdalje.

Vgradili so mu kopico tehnoloških novosti, med drugim recimo serijski sistem za nadzor prometa front assist z mestno funkcijo zaviranja v sili.

Osnovni model stane 13 tisoč in pol, najšibkejši tsi bo približno tisočaka cenejši, sicer pa imajo v letu 2018 v načrtu prodajni rekord, ki naj bi presegel tistega iz leta 2010, ko so prodali 2500 polov.

Kupejevska izpeljanka premijske limuzine

Med najbolj opaznimi je prav gotovo audi a5 druge generacije. Na pogled privlačen in izdelan brezhibno, o tem ni dvoma. Kupe seveda ni za tiste, ki iščejo v avtomobilu veliko prostora, nedvomno pa je za dva dovolj udobja in razkošnosti. V takem avtomobilu pričakujemo tudi primerne vozne zmogljivosti; morda bi kdo ob 140-kilovatnem dizlu rahlo privzdignil obrv, a v kombinaciji s 7-stopenjskim avtomatiziranim menjalnikom s-tronik se izkaže za dovolj zmogljivega in zelo prožnega.

Avtomobil se lahko pelje tudi dinamično, ob tem pa povprečje porabe goriva ne preseže šestih litrov in pol. Malce trše vzmetenje ne bo po volji tistim, ki imajo radi udobno in mehko vožnjo, zato pa je lega avtomobila v ovinkih bolj zanesljiva.

A5 je opremljen z najnovejšimi pripomočki za zanesljivo in varno vožnjo, če si omislimo še nekaj karoserijskih dodatkov pod oznako s-line in še kaj malega za razvajanje, potem a5 kupe hitro preseže ceno 60 tisočakov.

Janez Martinčič