Je prenovljeni golf še vedno merilo vseh stvari in avtonomna vožnja

Je prenovljeni golf še vedno merilo vseh stvari in avtonomna vožnja

Vsake toliko je treba v običajno predvidljivi avtomobilski svet spustiti tudi nekaj humanističnega duha. Psihologijo, sociologijo in celo delček filozofije. Recimo: “Ali je prenovljeni golf še vedno merilo vseh stvari?”

“Ali je prenovljeni golf še vedno merilo vseh stvari?”

Namreč, nekaj novih generacij vozil pri konkurenci bi znalo Golfov svetovni prestol vsaj pošteno zamajati, če že ne zrušiti. Navdušil nas je predvsem novi civic, pa še kakšen avtomobil bi se našel. Zato smo prenovljenega golfa (ljudsko se mu reče golf 7,5) tako težko čakali. In ga dočakali. Ter potrjujemo: “Še vedno je merilo vseh stvari!”
Na zunaj so spremembe minimalne. Če imate klasično sedmico, zaradi oblike ne boste drli v salone. Največja moč tokratne resne prenove je, vsaj po našem mnenju, vpeljava novih tricilindrskih litrskih agregatov v ta avtomobilski razred. Priznamo; bili smo med najbolj glasnimi nasprotniki brezsmiselnega zmanjševanja avtomobilskih prostornin, ki razen ropota treh valjev in pretirane porabe dosti drugega ni prineslo. V novi generaciji pa je nadležno ropotanje trivaljnika izginilo, motor teče mirno, poraba goriva se je spustila na raven še pred leti nedotakljivih srednjih dizlov. 81 kilovatov se izkaže za več kot potentnih, v veliki meri tudi zaradi vzornega sodelovanja z DSG-jem; z ročnim menjalnikom (predvidevamo) bi trivaljnik znal pokazati kakšno slabost več. Tako pa gre za poskočen, varčen, lahek in čist agregat, ki je nekakšna evolucija poti, ki jo je pred leti začel Ford s svojim EcoBoostom.
Drugi deli prenove se ne zdijo tako zelo privlačni. Avtomobil je opremljen z asistenčnimi sistemi, ki se jih v tem avtomobilskem razredu pričakuje, zanimivo pa je, da nekatere izmed njih, recimo aktivni tempomat, Volkswagen serijsko ponuja že v nižjih paketih opreme. Skratka – razred je še vedno Golfov.

Odzivi na avtonomno vožnjo

Pred časom smo že razložili, da so določili pet stopenj avtonomne vožnje in da se zdaj s tretjo že kar pogosto srečujemo, no, ponekod poskusno deluje že peta. Zanimivo je, da se ljudje na avtonomno vožnjo tudi zelo različno odzivajo. O tem in o odprtih vprašanjih, ki jih je ob napovedi avtonomne vožnje še zelo veliko, Andrej Brglez.

Janez Martinčič