Ljudje se morajo v želji po zdravju prebijati skozi množico nepreverjenih, zavajajočih, nasprotujočih si, tudi komercialnih informacij. Odslej bo v pomoč Nacionalni portal o hrani in prehrani, kjer bodo objavljene le skrbno preverjene, strokovne in nepristranske informacije. Eden od soavtorjev, prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je odgovarjal tudi na vprašanja poslušalcev.

Je himalajska sol res neprimerno boljša od običajne, eksotične jagode pa neskončen vir zdravja? Bomo z uživanjem nekega olja res dosegli neverjetne učinke in morda celo pozdravili doslej neozdravljivo?

V iskanju odgovora, kaj res drži  in kaj  je zgolj plod domišljije  prodajalcev, se morajo  ljudje prebijati skozi neštete, tudi  nepreverjene, zavajajoče in nasprotujoče si informacije na spletu. Odslej  jim bo  pri iskanju verodostojnih informacij o prehrani  v pomoč  tudi “Nacionalni portal o hrani in prehrani”, kjer bodo na naslovu www.prehrana.si objavljene le skrbno preverjene, strokovne in nepristranske informacije.

Eden od soavtorjev, prof.dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko, priznava, da se tudi strokovnjaki  včasih težko znajdejo med poplavo informacij, za katere ni povsem jasno, s kakšnimi nameni so objavljeni in kakšen lobistični oz. komercialni nameni stojijo za njimi.

Včasih so spremembe uradnih stališč stroke nekoliko počasne. Zato znanost s svojo vgrajeno znanstveno previdnostjo čakajoč na rezultate dolgotrajnih  meta-študij caplja za modnimi prehranskimi trendi  kot je trenutni, v katerem maščobe vseh vrst znova dobivajo veliko veljavo v prehrani in močno izpodrivajo žitarice in druge ogljikove hidrate. Ti pa so še zmeraj temelj naše prehranske piramide.

Kako se na portalu, na katerem ni mogoče oglaševati in ki objavlja izključno preverjene in verodostojne informacije, odločajo za to, katero stališče bodo zavzeli in katero informacijo podprli z objavo? Po kakšnem postopku so izbrani strokovnjaki, da so res lahko neodvisni od  neusmiljenih lobističnih in marketinških pritiskov? Odgovori v oddaji…

Jana Vidic