Gospodarska rast v letošnjem letu je najvišja v zadnjih 10 letih, po ocenah UMAR-ja naj bi dosegla 4,4 odstotke. Optimistični so izvozniki, potrošniki, optimistično se delijo javna sredstva. Izjemna ni samo Slovenija, optimizem deli tudi regija. Tudi o tem, kje so se v tej rasti zataknile slovenske plače, v pogovoru z Bojanom Ivancem, vodjo analitske službe pri Gospodarski Zbornici Slovenije.

Pogovor z Bojanom Ivancem, vodjo analitske službe pri Gospodarski Zbornici Slovenije

Gospodarska rast je letos najvišja v zadnjih desetih letih, po ocenah UMAR naj bi dosegla 4,4 odstotka. Optimistični so izvozniki, potrošniki, optimistično se delijo javna sredstva. Izjemna ni samo Slovenija, optimizem deli tudi regija.

“Trenutna gospodarska rast je precej višja od povprečja oziroma še enkrat višja od povprečja. V prvem polletju se je po trenutnih ocenah slovensko gospodarstvo okrepilo za približno pet odstotkov, na ravni EU pa za 2,4 odstotka.”Bojan Ivanc

Gospodarska rast traja že od zadnjega četrtletja leta 2013 in je bila na začetku generirana predvsem z izvozom, zdaj pa temelji na visoki rasti zasebne potrošnje.

“Zasebna potrošnja predstavlja približno polovico bruto domačega proizvoda.”

Nataša Zanuttini