"Slovenska planinska pot v enem dnevu" je skupni projekt in združevanje športnih navdušencev, pohodnikov, tekačev in gorskih kolesarjev, ki obožujejo slovenski gorski svet. Vsak posameznik lahko le sanja, da bi v enem dnevu premagal vseh 599 km Slovenske planinske poti. Organizator dogodka Transverzala v enem dnevu Anže Kristan: "Ideja je, da se družimo in 600 km naredimo skupaj. Vsak poskrbi za svojo logistiko, traso smo razdelili na 140 odsekov, vsak si izbere, katerega bo prehodil."

23 vrhov, 58 gorskih koč in 599 kilometrov poti

“Slovenska planinska pot v enem dnevu” je skupni projekt in združevanje športnih navdušencev, pohodnikov, tekačev in gorskih kolesarjev, ki obožujejo slovenski gorski svet. Vsak posameznik lahko le sanja, da bi v enem dnevu premagal vseh 599 km Slovenske planinske poti. Organizator dogodka Transverzala v enem dnevu Anže Kristan:

“Ideja je, da se družimo in 600 km naredimo skupaj. Vsak poskrbi za svojo logistiko, traso smo razdelili na 140 odsekov, vsak si izbere, katerega bo prehodil.”

Tako, če vsak udeleženec prispeva svoj delež, lahko s skupnimi močmi prehodimo, pretečemo ali prekolesarimo celotno pot od Maribora do Ankarana oziroma Debelega rtiča v enem dnevu. “Slovenija je raznolika, pot ponuja edinstvene občutke. Transverzala se zaključi ob polnoči, jutri pa se dobimo pod Stolom,” Anže Kristan.

Ustavili smo se na Arehu, pa pod Storžičem, kjer nas je sprejel tudi Uroš Ahačič iz Planinskega društva Tržič: “Ne samo planinarjenje, tudi turno kolesarjenje je zelo priljubljeno. Do doma pod Storžičem ni zahtevna pot.” Ko gremo v gore, se moramo primerno obuti, pravi gorski reševalec Franci Golmajer.

“Ko gremo v gore, morajo biti rokavice, kapa, svetilka vedno v nahrbtniku. Ni pa vse, kar je na trgu, primerno za v gore.”

Pripravljeni torej v gore, poleg tega pa tudi okoljsko ozaveščeni. Smeti ne odlagamo potleh, ampak v zabojnike. Ana Cergolj Kebler iz akcije Očistimo naše gore pravi, da postaja kultura v visokogorju odlična. “Na nižjih, bolj obljudenih točkah pa je še vedno veliko smeti.”

“Ko vidimo otroke, kako hodijo v hribe in vedo, da se smeti ne sme metati potleh, vemo, da je prihodnost svetla. In čista.”

Aleš Smrekar, Aljana Jocif, Brigita Mohorič, Jure Jeromen, Nina Brus, Tjaša Škamperle