V parku Forma viva na polotoku Seča pri Portorožu so na ogled kamnite skulpture, nastale na mednarodnih kiparskih simpozijih Forma viva, ki v tem prostoru bienalno potekajo od leta 1961. Bogato zbirko umetnin, ki je nastala v tem obdobju, sestavlja več kot 150 del, večina, več kot 100, jih je v parku Forma Viva v Seči pri Portorožu. Prav tam že od 13. septembra svoja nova dela z belim istrskim kamnom ustvarjajo trije umetniki letošnjega simpozija Forma viva Portorož 2017, ki jih je na razpisu izbrala žirija v Kostanjevici in Portorožu. Ti trije umetniki so: Slovenec Boštjan Kavčič iz Slovenije, Turek Çagdaş Sari in Makedonec Sašo Sazdovski.
Predstavitev novih del bo 13. oktobra na slavnostnem koncu simpozija letošnjega mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva Portorož v parku Forma Viva na Seči pri Portorožu. Nato bodo skulpture postavili v urbani prostor v Portorožu in Luciji: na krožišči in na novo urejeno zelenico ob kanalu Fazan.

Mednarodni kiparski simpozij Forma viva bienalno poteka od leta 1961

V parku skulptur na polotoku Seča pri Portorožu so na ogled kamnite skulpture, nastale na mednarodnih kiparskih simpozijih Forma viva, ki v tem prostoru bienalno potekajo od leta 1961. Bogato zbirko umetnin, ki je nastala v tem obdobju, sestavlja več kot 150 del, večina, več kot 100, jih je v parku Forma viva v Seči pri Portorožu. Prav tam že od 13. septembra svoja nova dela z belim istrskim kamnom ustvarjajo trije umetniki letošnjega mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva Portorož, ki jih je na razpisu izbrala žirija v Kostanjevici in Portorožu. Ti trije umetniki so: Slovenec Boštjan Kavčič, Turek Çağdaş Sari in Makedonec Sašo Sazdovski.

Sašo Sazdovski pravi, da so faraoni gradili piramide, da bi podaljšali življenje po življenju.

“Ta brezkončnost je zanimiva, ker smo mi končni. To je znano. Mislimo, da potrebujemo marsikaj, ker bomo tu za vedno. Tu smo samo sekundo v primerjavi s tem, kolikor je star kamen, ki ga obdelujem. Zato imam veliko spoštovanje do kamna. Kamen bo ostal za vedno. V življenju si predstavljamo, da nam bo milijon dolarjev prinesel srečo. Ne. Mi potrebujemo srečo v trenutku. Živimo zdaj.”

Jolanda Fele