Petra Pavlič je v ZDA odšla kot dijakinja, da bi tam zaključila srednjo šolo. Po končanem četrtem letniku je staršema sporočila, da bo ostala in se vpisala na kolidž, kar bi ji odprlo več možnosti. Odločitev se je obrestovala. Danes je uspešna podjetnica. Živi v mestu Carmel v Indiani, ki je po kakovosti za življenje eno najboljših v ZDA. A priznava, da ji je vedno bolj žal, da se je odločila za takšno pot.

Petra Pavlič v ZDA dela 24 ur na dan, z leti vse bolj ceni slovenski način življenja

Petra Pavlič je v ZDA odšla kot dijakinja, da bi tam končala srednjo šolo. Po končanem četrtem letniku je staršem sporočila, da bo ostala in se vpisala na kolidž, kar bi ji odprlo več možnosti.

Odločitev se je obrestovala. Danes je uspešna podjetnica, ki se ukvarja z združevanjem in obdelavo podatkov. Živi v mestu Carmel v Indiani, ki je po kakovosti za življenje eno najboljših v ZDA. Priznava pa, da ji je vse bolj žal, da se je odločila za takšno pot.

“Ko z družino obiščemo Evropo, vidim, da otroka uživata. Tudi hrana je drugačna, ima okus, v ZDA ga nima. Če kupimo, denimo, jagode, je isto, kot da bi jedel škatlo, nima okusa, ničesar ne okusiš.”

Predvsem pa je opaziti razliko v ravnotežju med delovnim in prostim časom. Ker so njene stranke na Kitajskem, v Evropi in ZDA, to od nje zahteva 24-urno dosegljivost. Dvotedenski dopust si je nazadnje privoščila pred petnajstimi leti, kar ni nič nenavadnega, pravi, saj se ljudje bojijo izgube službe. Na delo se je, denimo, vrnila dva dneva po rojstvu hčerke in tri dni po rojstvu sina.

“Starši so mi že od nekdaj govorili, da imamo v Sloveniji Ameriko, ampak takrat tega nisem razumela, zdaj pa. Življenje v Sloveniji je bolj sproščeno, ljudje ga bolj uživajo, pri nas pa se že danes bojiš za jutri, živiš od enega dneva do drugega, ne moreš načrtovati.”

Anja Hlača Ferjančič