Slovenska reprezentanca, ki je bila na prejšnjem prvenstvu srebrna, bo na Poljskem za uvod igrala s Španijo

S štirimi tekmami, tudi uvodno na nogometnem stadionu v Varšavi se začenja 30. evropsko prvenstvo v odbojki.

Italija in Rusija sta že desetletja obljubljeni odbojkarski deželi. Rusija najuspešnejša s trinajstimi naslovi evropskih prvakov, Italijani jih imajo šest, obe državi pa že vrsto let ligaški tekmovanji, ki privabljata igralce z vsega sveta. Dolgo časa ni bilo države, ki bi se jima približala na odbojkarskem zemljevidu, po priljubljenosti tega športa, finančnem vložku in še čem. Zadnjih deset let so se na seznam odbojkarsko obljubljenih dežel vpisali tudi Poljaki, plače na Poljskem so primerljive ali celo višje, priljubljenost športa pa izjemna. Odločitev odbojkarske zveze komu zaupati letošnje prvenstvo tako ni bila težka, nocoj bo v Varšavi padel rekord po obisku tekem na evropskih prvenstvih, na nacionalnem nogometnem stadionu bo odprtje prvenstva in tekmo domače reprezentance in Srbije v skupini A bo spremljalo 70 tisoč gledalcev.

Odprtje prvenstva in tekmo domače reprezentance in Srbije v skupini A bo spremljalo 70 tisoč gledalcev.

Zanesljivo se obeta spektakel, zaradi katerega so gostitelji kar malo pozabili, da se prvenstvo hkrati začenja v štirih mestih na Poljskem. Pozornost je usmerjena v prestolnico, na prizorišču v Krakovu, kjer bo igrala tudi Slovenija, pa čaka organizatorje še obilo dela. Drobne težave, s katerimi se spopadajo organizatorji vseh velikih tekmovanj, a so oproščene le največjim, so prisotne tudi na Poljskem, kjer moštva dvorano spremljajo v policijskem spremstvu, hotel z reprezentancami pa je še posebej pred športnimi navdušenci zastražen kot kakšna trdnjava. Blišč uvodne tekme bo hitro pozabljen, pozornost se bo razpršila po vsej državi, na koncu pa je bo največ ravno v Krakovu, ki bo prizorišče finalne tekme na prvenstvu. Tako bodo še precej bolj kot vstopnice za današnjo tekmo v Varšavi še posebej ob načrtovanem Poljskem uspehu iskane vstopnice za polfinale in finale, ki ga bodo odbojkarji odigrali pred 15 tisoč gledalci.

Tudi Slovenija je prišla na Poljsko z visokimi cilji.

Moderni objekti sovpadajo z razcvetom odbojke v državi, dvorana Tauron je bila zgrajena za svetovno prvenstvo leta 2014, ko so Poljaki osvojili naslov prvakov. Tri obljubljene odbojkarske dežele so v najožjem krogu favoritov tudi za kolajne tega prvenstva, a v razpršeni konkurenci še zdaleč ne osamljene. Tudi Slovenija je prišla na Poljsko z visokimi cilji, a pogled na reprezentanco na včerajšnjem treningu še zdaleč ni bil običajen. Najučinkovitejši igralec te generacije se je na treningu zabaval na sodniškem stolu, eden od stebrov obrambe pa obsedel z obkladkom na kolenu. Mitja Gasparini danes zanesljivo ne bo v ospredju, Jan Kozamernik pa bo zaigral, če so bile bolečine v kolenu le lažni preplah.

Glede na prikazano tudi v letošnjem poletju je slovenska zmaga na uvodni tekmi obveza moštva.

A igralci in strokovno vodstvo ostajajo tako kot organizatorji nasmejani, brez posebnih skrbi – odločilne tekme v Krakovu bodo šele čez en teden, načrt selektorja Slobodana Kovača pa, kot kaže, usmerjen k temu, da danes še dodatno zmede tekmece v predtekmovalni skupini C. Če bodo taktične skrivalnice in rotacije v moštvu prinesle uspeh na današnji tekmi, bodo ti nasmeški še večji, Slovenija pa na poti, da znova premeša štrene največjim, v nasprotnem primeru bi lahko v reprezentanci, ki v zadnjih dveh letih ni izgubila pomembne tekme, prvič začeli iskati izgovore. Glede na prikazano tudi v letošnjem poletju je slovenska zmaga na uvodni tekmi obveza moštva, ki tako samozavestno še ni pričakovalo tekem z elito.

Prenos s tekme bo mogoče spremljati tule>>

Boštjan Reberšak