Ob Aleksandru Čeferinu in Janu Oblaku je Damir Skomina tretji Slovenec med evropsko nogometno elito. Pravzaprav je bil tam pred njima

Damir Skomina je za Darkom Čeferinom drugi slovenski nogometni sodnik, ki se je prebil v elitno ligo prvakov: dolgo in zahtevno pot vzpenjanja med najboljše je zaokrožil oktobra leta 2008, ko je sodil na tekmi PSV Eindhoven : Olympique Marseille.

"Svoje poslanstvo dojemam kot servis nogometašem in mislim, da bi morali mediji pisati izključno o njih."

Mednarodni sodnik je postal leta 2003, v elitno kategorijo pa se je prebil v sezoni 2009/10. Dve leti pozneje je storil naslednji korak v svoji mednarodni karieri, saj je postal prvi Slovenec v vlogi glavnega sodnika na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini. Še večje "minutaže" je bil deležen na lanskem prvenstvu v Franciji, od koder se je njegova ekipa vrnila z visokimi ocenami. Prav v Franciji, natančneje v Parizu, pa je bil dve leti prej zaradi napake pomočnika ob svoj premierni nastop na svetovnem prvenstvu v nogometu, ki je torej ena največjih neizpolnjenih želja.

"Že ena sama sodniška napaka na igrišču te lahko stane kariero, klub, ki je oškodovan, pa ostane brez točk za osvojitev prvenstva."

Z 41 leti je morda ta vrhunec še pred njim, nenazadnje tudi zaradi letošnjih odločnih korakov v tej smeri, saj je 24. maja v Stockholmu sodil na finalu evropske lige med Ajaxom in Manchester Unitedom, sodeloval pa je tudi na pokalu konfederacij v Rusiji, ki je gostiteljica prihodnjega svetovnega prvenstva.

"Verjetno je, da zaradi svojega slovesa lažje prodam napako, kot pa drugi sodnik upraviči svojo pravilno odločitev."

Poznavalci so prepričani, da je v vseh pogledih na dobri poti, da v naslednjih letih kariero zaokroži tudi s sojenjem na finalni tekmi lige prvakov.

 

Sandi Škvarč