Na Hrvaškem presegajo turistične rekorde

Hrvaška se letos spopada z ogromnim navalom gostov,” je poročala v 18. vzporedniku naša sodelavka Tanja Borčič Bernard. Številke od sto milijonov turistov, ki so jih imeli v načrtu doseči do leta 2020, bodo očitno dosegli že letos.

Turizem pomeni kar petina hrvaškega BDP. Zato strokovnjaki opozarjajo, da bi se na Hrvaškem morali ukvarjati s strategijo razvoja turizma, ne pa da se jim turizem dogaja kar sam od sebe. Težava je v tem, da infrastruktura ne podpira tolikšnega povečanja števila gostov, kar dokazujejo najprej gneče na cestah, potem pa plaže, na katerih ljudje ležijo drug na drugem, nezadostno število parkirišč, tušev, pa tudi recimo količine smeti, ki jih lokalne oblasti ne utegnejo pravočasno odpeljati.

Najhuje je v Dubrovniku, kjer se na nekaj sto metrov dolgem Stradunu stiska več tisoč turistov, predvsem z ladij čezoceank. Včeraj so objavili rekord – več kot 9000 turistov je bilo istočasno na Stradunu. Ob tem tudi iz Unesca opozarjajo, da takšen množičen turizem uničuje svetovno kulturno dediščino. Podobno je na Plitvicah, pa v mestu Hvaru, ki so ga zaradi pomanjkanja strategije zadnja leta preplavili mladi Britanci, ki iščejo 24-urno zabavo.

Damjan Zorc