Natalija je pred tremi leti v oboroženem spopadu v Ukrajini izgubila spodnji del noge. Danes po zaslugi rehabilitacije najstnica hodi, pleza, rola in vozi kolo. Trenutno v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča preizkuša novo protezo, prosti čas pa izkoristi za izlete z očetom, slikanje in druge aktivnosti.

Natalija je v oboroženem spopadu v Ukrajini izgubila spodnji del noge. Danes po zaslugi rehabilitacije najstnica počne vse, kar počnejo njeni vrstniki

Natalija Lafazan Aleksandrovna je dvanajstletna deklica iz Ukrajine, ki je v oboroženem spopadu izgubila mamo in spodnji del noge. Že tretje leto zapored je zato pri nas v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer ji po meri vsako poletje izdelajo protetično nogo. A Natalija kljub pomanjkanju danes počne vse, kar je počela pred nesrečo, pravi vodja oddelka za rehabilitacijo po amputaciji dr. Metka Prešern Štrukelj. 

“Natalija zmore vse, kar zmore mladostnik, ki ima oba spodnja uda. Od kolesarjenja, rolkanja, plavanja, pa do hoje in skakanja!”

Sredstva za Natalijino rehabilitacijo vsako leto zbere ITF – Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki izpolnjuje svoje humanitarno poslanstvo. Financiranje omogoča tudi Ministrstvo za zunanje zadeve in posamezni individualni dobrotniki. Letos pa so donatorji s fotokampanjo Posodi svojo nogo, zavihaj hlačnico na družbenih omrežjih zbrali še dodatnih 1275 evrov. 

Deklica si želi Slovenijo obiskati še pozimi, saj bi rada poizkusila pečeni kostanj, ki ga v Ukrajini nimajo.

Uršula Zaletelj