Na Nedeljski izlet smo se odpravili prek meje v sosednjo Italijo, a v nič manj domače kraje. Iz Nabrežine smo se prek kraškega roba po Ribiški poti spustili do morja. Koliko stopnic šteje, kdo jo je in jo še uporablja ter kje vse lahko najdete nabrežinski kamen?

Preverite tudi kratko video reportažo: http://val202.rtvslo.si/2017/07/nedeljski-izlet-87/

Na izlet prek meje v sosednjo Italijo, a v nič manj domače kraje

Iz Nabrežine smo se prek kraškega roba po Ribiški poti spustili do morja. Koliko stopnic šteje pot, kdo jo je uporabljal in jo še uporablja ter kje vse lahko najdete nabrežinski kamen?

Ribiška pot je del Nabrežinske učne poti, ki pelje mimo rojstne hiše Iga Grudna, do pokopališča avstrijskih vojakov in mimo mogočnega nabrežinskega železniškega viadukta, zgrajenega iz nabrežinskega kamna, ki je slaven že iz rimskih časov. Kamen iz Nabrežine med drugim najdemo tudi v dunajskem parlamentu.

Ob morju – v portiču, kar bi bilo neko manjše pristanišče, niso več privezane čupe – drevaki, posebej prilagojeni za morje. Čupe danes veljajo za originalno slovensko plovilo, en dobro ohranjen primerek je razstavljen v Slovenskem etnografskem muzeju na Metelkovi v Ljubljani.

Gašper Andrinek