Jure Jerman je meteorolog, nekdanji uspešni jadralec in slovenski oče modela za napovedovanje vremena Aladin

Na vreme se vsi spoznamo? Nekateri pa se celo res. Med njimi je zagotovo Jure Jerman, meteorolog, vodja sektorja za meteorološke, hidrološke in oceanografske modele pri Agenciji republike Slovenije za okolje. Nekdanji uspešni jadralec, ki mu sicer ni uspelo prijadrati do olimpijskih iger v Barceloni, je slovenski oče modela Aladin. Jure Jerman pravi, da je najtežje napovedati nevihte.

"V času in kraju je nevihte skoraj nemogoče napovedati. Velikokrat nas tako preseneti njihova intenzivnost in lokacija."

Doda še, da napovedi na internetu velikokrat niso zanesljive. "Uporabnost deterministične meteorološke napovedi je od 5 do 10 dni ... Vse, kar napoveduje za naprej, je znanstvena fantastika."

Jure Jerman nikoli ni želel postati televizijski vremenko, je pa pred časom napovedoval vreme na Valu 202.

"Nečakinja se spominja, da sem enkrat namesto 50 cm snega napovedal 50 km snega. Zaradi tega me še danes zbadajo v družini."

Pravi še, da se vreme zelo hitro spreminja in da je včasih veljalo, da je bil dan vroč, če je bilo nad 30 stopinj celzija.

"Vročinski valovi so vedno bolj intenzivni, trajajo dlje. Vzorec padavin se še ne spreminja, a se bo zagotovo tudi to spremenilo. Nočem napovedovati, a vreme postaja vedno bolj ekstremno."

Aleš Smrekar