V oddaji Na piedestal je gostoval tenorski saksofonist Cene Resnik z dvema novima izdajama. Predstavili smo album Shades Of Colors, ki ga je posnel s svojo zasedbo Cene Resnik Trio ''Watch For Dogs'', in album Inventum zasedbe Mahakaruna Quartet, katere član je tudi sam.
Cene Resnik, ki živi in ustvarja v Ljubljani, se zadnja leta intenzivno ukvarja z raziskovanjem polja in meja proste improvizirane glasbe. Kljub končanemu formalnemu študiju jazzovske glasbe na konservatoriju v Celovcu so ga vedno bolj zanimale robna, ustvarjalna glasba, instantna kompozicija in seveda tudi prosta improvizirana glasbena igra.
Od leta 2010 dejavno sodeluje z raznovrstnimi ustvarjalnimi domačimi in tudi tujimi glasbeniki in glasbenicami, v večjih in manjših zasedbah. Je eden od pomembnejših predstavnikov slovenske ustvarjalne, improvizirane glasbene scene.
Letos je Resnik doživel že dve izdaji albumov, in sicer: Associazione Nuovo Corso je aprila izdala novi album Inventum zasedbe Mahakaruna Quartet, ki jo sestavljajo italijanski glasbeniki Gabriele Cancelli (kornet), Giorgio Pacorig (klavir), Stefano Giust (bobni) in Cene Resnik (saksofon) . Novi Resnikov avtorski projekt je album Shades Of Colors, ki ga je posnela zasedba Cene Resnik Trio ''Watch For Dogs'': Cene Resnik – saksofon, Giovanni Maier – kontrabas, Zlatko Kaučič – bobni, tolkala. Album z 10imi skladbami, ki predstavljajo izvirnost vseh treh izvajalcev/avtorjev in glasbenih raziskovalcev tako na področju jazza kot tudi proste improvizirane glasbe, je izšel junija pri poljski založbi Not Two Records. Cene Resnik Trio ''Watch For Dogs'' pa ga je koncertno predstavil na 58. Jazz festivalu Ljubljana.

Foto: Cene Resnik Trio ''Watch For Dogs''

Gost oddaje Na piedestal je bil tenorski saksofonist Cene Resnik z dvema novima izdajama. Predstavili smo album Shades Of Colors, ki ga je posnel s svojo zasedbo – Cene Resnik Trio ”Watch For Dogs”, in album Inventum zasedbe Mahakaruna Quartet, katere član je tudi sam.
Cene Resnik, ki živi in ustvarja v Ljubljani, se zadnja leta intenzivno ukvarja z raziskovanjem polja in meja proste improvizirane glasbe. Kljub končanemu formalnemu študiju jazzovske glasbe na deželnem konservatoriju v Celovcu so ga vedno bolj zanimale robna, ustvarjalna glasba, instantna kompozicija in seveda tudi prosta improvizirana glasbena igra.
Od leta 2010 dejavno sodeluje z raznovrstnimi ustvarjalnimi domačimi in tudi tujimi glasbeniki in glasbenicami, v večjih in manjših zasedbah. Je eden od pomembnejših predstavnikov slovenske ustvarjalne, improvizirane glasbene scene.
Kot saksofonist raziskuje zmožnosti tenorskega saksofona brez preparacij oziroma dodatnih pripomočkov ali orodij. Oseben pristop k igranju in predvsem sam zvok saksofona sta bistvena za Resnika.
Zadnjih 15 let študira in prakticira meditacijo in tibetanski budizem. S tem pa razvija pozornost v danem trenutku, kar ga pri improviziranem ustvarjanju podpira v njegovi drznosti in spontanosti. Resnika zanima povezovanje narave zvoka in stanje uma tudi skozi tehnike meditacije, ki se jih uči v Indiji. Najraje igra v naravi, kjer vsa občutja (notranja in zunanja) postanejo najbolj naravna, ne fabricirana, takšna, kot so.
Letos je Resnik doživel že dve izdaji albumov, in sicer: Associazione Nuovo Corso je aprila izdala novi album Inventum zasedbe Mahakaruna Quartet, ki jo sestavljajo italijanski glasbeniki Gabriele Cancelli (kornet), Giorgio Pacorig (klavir), Stefano Giust (bobni) in Cene Resnik (saksofon) .
Novi Resnikov avtorski projekt je album Shades Of Colors, ki ga je posnela zasedba Cene Resnik Trio  ”Watch For Dogs”: Cene Resnik – saksofon, Giovanni Maier – kontrabas, Zlatko Kaučič – bobni, tolkala. Album z 10imi skladbami, ki predstavljajo izvirnost vseh treh izvajalcev/avtorjev in glasbenih raziskovalcev tako na področju jazza kot tudi proste improvizirane glasbe, je izšel junija pri poljski založbi Not Two Records. Cene Resnik Trio ”Watch For Dogs” pa ga je koncertno predstavil na 58. Jazz festivalu Ljubljana.
Tudi o tem v pogovoru s tenorskim saksofonistom Cenetom Resnikom ob glasbi z novih izdaj Shades Of Colors, ki jo je posnel s svojo zasedbo Cene Resnik Trio  ”Watch For Dogs””Watch For Dogs”, in Inventum zasedbe Mahakaruna Quartet, v oddaji Na piedestal.

Jolanda Fele