Pogovor z Edvardom Žitnikom iz New Yorka o izgnanju ameriških diplomatov, odstavitvi direktorja za komunikacije, klimatskih spremembah in Samu Shepardu

Rusija bo izgnala več kot 700 ameriških diplomatov kot odgovor na ameriško zaostritev gospodarskih sankcij. Tako bo Rusija po sedmih mescih izenačila število gostujočih ameriških diplomatov s svojimi preostalimi v Združenih državah.

Ameriški predsednik Trump je odstavil direktorja za komunikacije bele hiše Anthonyja Scaramuccija. Za poznavalce menda pričakovano, ampak tole je vendarle rekord – Scaramucci je dobil odpoved po celih enajstih dneh službovanja: “Gre za malega Trumpa, je dober poslovnež, ki pa je v intervjuju tako grozljivo napadel svoje kolege, da so mu v Beli hiši vzeli prepustnico, ga peljali do izhoda in se mu zahvalili za sodelovanje.”

“Postati general v Združenih državah Amerike je težje kot pri nas postati predsednik. Pa vendar glavni problem niso ljudje v okolici Trumpa, problem je Trump sam.

V petek se je zgodila nova premiera. Al Gore, nekdanji podpredsednik in nesojeni predsednik, potem pa popularizator boja proti klimatskim spremembam je namreč izdal novo knjigo in posnel istoimenski dokumentarni film An Inconvenient Sequel : Truth to Power! oziroma Neprijetno nadaljevanje: Resnica na oblasti! Naslov neposredno namiguje na nadaljevanje prvega Goreovega eko-dokumentarca.

V četrtek je umrl Sam Shepard, ki ga tudi Slovenci veliko bolj poznamo po filmskih vlogah kot po njegovih proznih delih, predvsem dramah, kjer je bil med Pulitzerjevimi nagrajenci: “Sam Shepard je znan predvsem po filmskem opusu. Ob njegovi smrti prihaja na dan njegovo drugo delo, bil je velik gledališki avtor!”

Damjan Zorc