Gregory Roekens obožuje nove, navdihujoče tehnologije in svoj motor. V službi je v agenciji Grey v Londonu, naziv pa takšen, da ga moram povedati v izvirniku: future technology officer – vodja tehnologij prihodnosti. Gregory prepleta svoje znanje na področju elektronskega inženiringa in razvoja programske opreme s 15-letnimi trženjskimi in oglaševalskimi izkušnjami in govori o temah, ki se zdijo zelo povezane s prihodnostjo.

Gregory Roekens verjame, da je pred nami 4. industrijska revolucija in da se bodo kmalu roboti odločali namesto nas

Gregory Roekens obožuje nove, navdihujoče tehnologije in svoj motor. V službi je v agenciji Grey v Londonu, naziv pa takšen, da ga moram povedati v izvirniku: future technology officer – vodja tehnologij prihodnosti. Gregory prepleta svoje znanje na področju elektronskega inženiringa in razvoja programske opreme s 15-letnimi trženjskimi in oglaševalskimi izkušnjami in govori o temah, ki se zdijo zelo povezane s prihodnostjo.

Še pred kratkim je verjel, da se bodo stvari, o katerih govori, zgodile do leta 2040, zdaj je prepričan, da bo to že bistveno prej, do leta 2020. V zadnjem času veliko pozornosti namenjamo 4. industrijski revoluciji … Kakšne izzive prinaša oglaševalcem?

“Veliko ljudi govori o industrijski revoluciji. Drugi, tretji, četrti. Jaz raje govorim o izkustveni revoluciji. Prejšnje revolucije so bile res prehodi iz enega načina proizvodnje v drugega. Zdaj se iz ekonomije storitev premikamo v ekonomijo izkušenj ali doživetij. Če razmišljate o tem, kaj ljudje kupujejo, ne kupujejo le izdelka ali storitve, temveč doživetje oziroma zgodbo. Če pomislite na pametne telefone, so le predmet, čeprav gre za vsa doživetja, ki jih prinesejo s seboj, in to ljudje kupujejo. V tem kontekstu je za oglaševalce še vedno pomembno, kako predstavljajo znamko, kaj je njen namen, ampak vse bolj pomembno je komunicirati doživetja.”

Roekens si predstavlja življenje s pametnimi napravami, ki niso telefoni in bistveno vplivajo na naše življenje. Denimo pametni hladilnik, ki naroči jogurt. Njegova osrednja tema: kako oglaševati robotom?

“Znamke bodo morale začeti razmišljati o tem, da se v prihodnje o nakupu ne bodo odločali potrošniki, temveč bodo o nakupih v njihovem imenu odločali stroji! Preden boste torej dosegli človeka, se boste morali ukvarjali z virtualnim asistentom. Recimo: hladilnik bo nekakšen virtualni asistent, ki bo poskrbel, da boste imeli najboljšo hrano, na najbolj cenovno učinkovit način. Lahko si predstavljam, da bomo postopoma stroje pooblastili, da opravijo nakupe in odločijo, kakšno hrano –torej tudi katere znamke- bomo imeli. Zato je pomembno, da podjetja začnejo razmišljati o tem, kako bodo vsebino podajala strojem, ne le ljudem. Da oglaševanje prilagodijo strojem! Mi, torej ljudje, smo v stiku z znamkami preko TV, radia, računalnika, telefona. Naprave pa z drugimi napravami komunicirajo drugače. Zato moramo tudi vsebino prilagoditi temu načinu komunikacije.”

Lahko se vam to, da bo hladilnik namesto vas naročil hrano, zdi imenitno, lahko strašljivo. A naš gost opozarja, da zagotovo ne bo šlo za kaos. Podatki bodo še bolj pomembni kot danes:

“Da bi hladilnik lahko odločil, kakšen jogurt želite, mora zelo veliko vedeti o vas. Ste na kaj alergični, katero sadje imate radi, katera znamka jogurtov vam je najbolj všeč. Vse to mora hladilnik vedeti, da lahko opravi nakup. Vsekakor prihodnost prinaša to, da bodo stroji kupovali v našem imenu!”

Pustimo zaenkrat ob strani strah, da bi nam roboti vzeli delovna mesta in se posvetimo svetli plati zgodbe. Če bodo roboti delali namesto nas, bomo tako ali tako imeli več časa, torej tudi več časa za nakupovanje.

“Če je recimo nakupovanje vaš hobi, ne boste želeli, da ga namesto vas opravi robot. Najbrž boste še vedno z veseljem šli v trgovino in pomerjali stvari. Ko pa boste morali obnoviti avtomobilsko zavarovanje, boste to opravilo z veseljem prepustili robotu. Za nekatera opravila bo torej zagotovo bolje, da jih opravljajo stroji. Druga – in zato govorim o izkustveni ekonomiji – si bomo želeli opravljati sami. Roboti v prihodnje torej ne bodo le kupovali namesto nas, ampak tudi delali namesto nas. Da bi zapolnili ta čas, ko ne bomo delali, si bomo želeli nove izkušnje. Za nekatere je to lahko nakupovanje, za druge potovanje v navidezno resničnost.”

Anja Hlača Ferjančič