Jure Franko, srebrni olimpijec iz Sarajeva, je po dolgem času spregovori o življenju v tujini, poslih in muzikalu Mamma Mia

S srebrno veleslalomsko kolajno na domačih igrah v Sarajevu se je Jure Franko za vedno vpisal v jugoslovanske in slovenske športne anale, saj je je bilo to prvo odličje zimskih olimpijskih iger v zgodovini nekdanje države. A ta uspeh je bil le odskočna deska za uspešno poslovno kariero, ki jo je zastavil v Združenih državah in na Japonskem.

"Moja življenjska pot je bila zaznamovana s kolajno. Takrat je bila Jugoslavija povezana v zadnji veliki romantični trenutek."

O njegovem življenju v tujini ni prav dosti znanega, saj je Jure dolgo časa vztrajno zavračal daljše osebne intervjuje. "Pri nas se je težko skriti pred mediji. Ko sem končal kariero, sem se želel umakniti, zato nisem dajal intervjujev." Mnogi ne veste, da se je Franko naučil japonščine, ki mu je v deželi vzhajajočega sonca prišla še kako prav pri poslovnih podvigih. "Na Japonskem me je najprej šokirala neurejenost. Imajo majhna stanovanja in malo pohištva, hkrati pa veliko stvari leži okrog."

"Japonski jezik je kompleksen in težek. Japonci so cenili moje znanje, imel sem prednost v poslu."

Ob začetku devetdesetih let je živel in delal v Kaliforniji, tako da  je začetek vojne v Jugoslaviji spremljal prek televizijskega ekrana. "Vojna v Jugoslaviji je bila zame nočna mora. Takrat nisem mogel verjeti, da so tanki vozili proti meji v Rožni Dolini, le nekaj kilometrov stran od mojega nekdanjega bivališča."

V Slovenijo se  je vrnil šele v času zadnje velike gospodarske krize in ozračje se je po njegovem opažanju zelo spremenilo. "Kar naenkrat smo imeli novo državo. Namesto da bi v njej zacveteli, smo postali sami svoj sovražniki."

"V Sloveniji so ljudje svobodo govora zamenjali za vulgarnost. Za to so najbolj krivi politiki, ki so uporabljali tak govor."

Zdaj je pred vrati že 100-ta predstava "njegovega" muzikla Mamma Mia. Producentskemu delu se  je posvečal veliko in aktivno, v živo si je ogledal prvih 62 ponovitev predstave. "Muzikal je zelo zahteven žanr. Ljudje ga velikokrat podcenjujejo."

Poročen je s pevko Simono Vodopivec Franko, ki je krivec za njegovo glasbeno-producentsko delo: "Pravim, da s tem delom opravljam zakonsko dolžnost. Sam pojem le na samem, drugače me družinski člani, ki so vsi glasbeno nadarjeni, hitro prijazno opozorijo, da naj raje delam to kar obvladam."

"Že v času mojega smučanja sem bil znan po tem, da sem iz Italije švercal plošče za vso ekipo. V reprezentanci smo imeli tudi bend, jaz sem igral tri akorde na kitaro."

Aleš Smrekar