Prve valovce je v govoru urila in kalila legendarna inštruktorica zborne izreke Ana Mlakar; njeni učenci so isti stavek ponavljali tudi cele ure.

Radijski jezik se je skozi desetletja spremenil, prve valovce je v govoru urila in kalila legendarna inštruktorica zborne izreke Ana Mlakar

Med brskanjem po arhivu ob naši obletnici se je pojavil tudi posnetek ene od prvih napovedovalk Radia Slovenija. Ana Mlakar je bila mentorica številnim mlajšim napovedovalskim kolegom in višja strokovna sodelavka za odrski govor na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Ana Mlakar, 1988: "Pred leti se je spiker v oddaji zmotil, ko je razlagal recept za šampinjone, saj je govoril šampioni. In potem je nekdo kupoval gobe pri branjevki, pa je naročil šampione. Ja, saj so na radiu rekli!"

Če mislite, da znate izgovoriti besedo koalicija, se verjetno motite. Ana Mlakar je bila neizprosna. S tem si je nakopala številne sovražnike, učenci so bili pogosto užaljeni, namesto da bi bili hvaležni. A če bi mislila na to, koga bo prizadela, bi vse življenje molčala, je dejala.

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj