Pred 15-imi leti ji je bilo na enotedenskem potovanju po Sloveniji tako všeč, da se je po povratku domov, na Madžarsko, odločila, da se bo učila slovensko. Nenavaden hobi, ki je gotovo pripomogel k temu, da je danes Biborka Molnar-Gabor direktorica madžarskega kulturnega inštituta v Ljubljani.

Bíborka Molnár-Gábor je v Slovenijo prišla na počitnice in ugotovila, da tukaj sploh ni slabo. Takoj po dopustu se je začela učiti slovensko

Med študijem mednarodnih odnosov je Bíborka Molnár-Gábor opravila z jezikom zahodnih sosedov, slovenščino, in jo uvrstila med kar eminentno druščino ostalih svojih – angleščino, nemščino, francoščino in španščino. Nekaj tega znanja je prišlo tudi iz njenega Bruseljskega obdobja. Leta 2010 se je preselila v Ljubljano, tudi znanje slovenščine pa je gotovo pomagalo, da je lani postala direktorica madžarskega kulturnega inštituta v Ljubljani.

“Slovenija mi je bila takoj všeč, zato sem se poleg ostalih jezikov začela učiti še slovensko. Težko rečem, kaj bi morali Slovenci vedeti o Madžarih, ker ne vedo skoraj ničesar. Čutim tujost, celo negativnost. Včasih raje rečem, da sem iz Szegeda ali Budimpešte, kot iz Madžarske.”

Tadej Košmrlj