Čelade smo že izbirali, morda vseeno izveste na novo kaj malega, kar vam lahko prav pride. 

Čelade smo že izbirali, morda vseeno izveste kaj, kar vam lahko pride prav 

Včeraj se je na slovenskih tleh novinarjem uradno predstavil novi land rover discovery. Zaradi uporabe aluminija je kar za 480 kg lažji od predhodnika četrte generacije, odlikuje pa ga nekaj tehničnih značilnosti, ki ga postavljajo pred konkurenco – recimo zmožnost voziti po 90 cm globoki vodi. Po prestižnem terenskem vozilu nam prav danes predstavljajo novega arteona, s katerim VW prinaša nekaj genialnih novih tehnologij – o tem prihodnjič, danes pa na Štajerko.

Iz Goričkega v Piran na elektriko brez postanka

Danes je pomemben dan. Leta 2011 smo v naši oddaji prvič poskušali premagati mitsko razdaljo med Ljubljano in Mariborom z električnim vozilom. Od takrat še nekajkrat, v večini primerov neuspešno oziroma z vmesnim polnjenjem. Nazadnje lani z električnim BMW i3, ki mu je sicer uspelo, a le ob pomoči bencinskega povečevalnika razdalje. No, letos je i3 vrnil udarec. In uspelo nam je, prvič v zgodovini, brez napora in prevelikega stresa, iz slovenske v štajersko prestolnico izključno na električni pogon. I3 je namreč dobil večjo in zmogljivejšo baterijo, ki namesto prejšnjih 60 zdaj skladišči za 94 amperskih ur električne energije, kar zadošča tudi za daljše dosege. Seveda brez kompromisov ne gre. Tovarna obljublja 290 kilometrov dosega, ki pa ga je mogoče doseči v posebnem programu, če privolimo v omejitev hitrosti do 90 km/h in v izklop skoraj vseh porabnikov energije v vozilu. Nam je uspelo v srednjem načinu delovanja, ki tudi omeji hitrost na dovoljeno avtocestno, poleg tega smo se odpovedali uporabi klimatske naprave. Iz Ljubljane smo krenili s polno baterijo ter s hitrostjo do 120 kilometrov na uro prispeli v Maribor še s četrtino neporabljene energije v bateriji.

A vozilo ima še nekaj drugih adutov. Za mestne in primestne vožnje je že danes povsem funkcionalno, da ne rečemo odlično. Vožnja je še vedno nekoliko posebna, saj so pospeški neverjetni, z nekaj spretnosti pa se je mogoče voziti skoraj brez uporabe zavore in izkoriščati energijo, ki jo avtomobil pridobiva ob ustavljanju. Prav tako je odlična lastnost izjemno hitro polnjenje na polnilnicah SODO, ki so nameščene na avtocestnem križu. Postopek je na začetku nekoliko zapleten, saj je treba poznati način polnjenja, a po dobri kavi in pol je vozilo polno skoraj do konca. Tako je prečenje Slovenije z električnim vozilom ob kavi ali dveh na poti že danes realnost, nas pa čaka naslednji izziv, ki bo zapolnil prihajajoče električno desetletje – iz Goričkega v Piran na elektriko brez postanka.

Športna terenska vozila

Prestižnim športnim terencem se je nasproti pripeljal izjemen konkurent – nasproti zato, ker je z ogromno motorno masko in znamenitim trizobom v emblemu od spredaj videti najbolj strašljiv – ampak v žlahtnem pomenu besede. Maserati levante združuje vse, na kar so Italijani v avtomobilizmu ponosni; lepoto, finost, prestiž, udobje, pa seveda, ker gre za športno znamko, tudi agresivnost in privlačnost obenem. Če bi zapisali, da je notranjost odeta v usnje, bi zvenelo skoraj žaljivo, ker si težko predstavljamo, da bi bilo kaj drugače. V mikavnem petmetrskem nastopaču se spredaj sedi brezhibno, zadaj precej udobno, prtljažnik požre za 580 litrov prtljage, a si v njem težko predstavljamo kaj drugega kot kakšen eleganten potovalni kovček. Trilitrski dizelski šestvaljnik z 202 kilovatoma moči je ob pomoči osemstopenjskega samodejnega menjalnika sposoben pognati 2,2 tone težko vozilo do hitrosti 100 km/h v manj kot sedmih sekundah. Če se bojite, da se dizel premalo sliši, da ne boste opaženi pri pospeševanju, zna levante umetno okrepiti hrup motorja. Pogon je samodejno prilagodljivi 4-kolesni, lahko stoodstotno samo na zadnjih kolesih. Sistemov in pomagal, da se levante odlično pelje, je kar nekaj, med drugim ponuja tudi sistem zračnega vzmetenja, ki prilagaja oddaljenost karoserije od tal. Torej, čeprav zdaj brez vgrajene pozlačene švicarske ure, ki je nekdaj bila značilnost vozil maserati, je levante vsekakor vreden greha – ali kako se že reče.

Na dveh kolesih

Zdaj pa na dve kolesi. Kar koli v zvezi z varnostjo motoristov tudi večkrat ponoviti ni odveč. Čelade smo že izbirali, morda vseeno izveste kaj malega, kar vam lahko pride prav.

Čelada naj varuje bistro glavo – pa tudi vse druge. Torej še enkrat: če s čelado na glavi pogledate na levo ali desno in čelada ne sledi obračanju glave, potem je nekaj zelo narobe – tudi z vašo glavo.

Janez Martinčič