Operativni posegi so danes manj invazivni kot so bili nekoč, kar skrajšuje sam poseg, hospitalizacijo in rehabilitacijo

Operacije so danes manj invazivne, kot so bile nekoč, kar skrajšuje sam poseg, hospitalizacijo in rehabilitacijo

Medicinska stroka gre z roko v roki z znanostjo in raziskovalno dejavnostjo že več kot 15 let, tudi na področju ortopedije. V ortopedski bolnišnici Valdoltra so zato prejšnji petek organizirali sedmi raziskovalni dan, na katerem so predstavili tudi nekaj novosti, predvsem pri zdravljenju hrbtenice, s katero ima težave tudi vse več mladih.

“S hrbtenico se ukvarjajo nevrokirurgi, ortopedi in travmatologi ter tisti, ki hrbtenice ne operirajo, na primer fiziatri, nevrologi. Gre za ekipo, ki je ključna pri zdravljenju težav.”Nikša Hero, ortoped

Degenerativne bolezni so vse pogostejša zdravstvena težava ne le zaradi staranja prebivalstva, ampak tudi zaradi neprimernega življenjskega sloga mladih. Bistveno poslabšajo kakovost bolnikovega življenja.

“Skrbi me, ker se današnja mladina ne giblje dovolj. Pravilno prehranjevanje in kakovosten slog življenja sta najboljša preventiva.”

Spremembe v zdravljenju, predvsem v uspešnosti in hitrosti okrevanja, so zato res dobrodošle: še pomembnejše pa je zavedanje, da lahko s preventivo v veliki meri preprečimo, da bi take posege sploh kdaj potrebovali.

“Težave s hrbtenico povzroča tudi način življenja. Najbolj skrb vzbujajoče je, da imajo težave s hrbtenico otroci.”

Mateja Brežan