Ime tedna je postala Sonja Molek Cestnik, zastopnica Društva Zaupni telefon Samarijan, dobitnika najvišjega državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. Samarijan je dostopen 24 ur na dan, vsak dan v letu, že 20 let. V tem obdobju je skoraj tisoč prostovoljcev opravilo več kot pol milijona pogovorov z ljudmi v duševni stiski.

Ime tedna je postala Sonja Molek Cestnik, zastopnica Društva Zaupni telefon Samarijan, dobitnika najvišjega državnega priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. Samarijan je dostopen 24 ur na dan: "Telefon že 21 let deluje neprekinjeno." V tem obdobju je skoraj tisoč prostovoljcev opravilo več kot pol milijona pogovorov z ljudmi v duševni stiski.

"Najbolj so naši telefoni obremenjeni med družinskimi prazniki. Največkrat ljudje potrebujejo le pogovor."

Njihova oblika prostovoljstva je zelo zahtevna, pravi. "Vsi morajo opraviti uvodni tečaj, pozneje vsak mesec osvežujejo znanje."

"Skušamo slišati in razumeti tiste, ki nas kličejo. Ne obsojamo jih, ves pogovor vedno ostane le med nami."

Kandidata sta bila tudi:

Marko Sosič, pisatelj, dramatik in režiser. Prejšnji teden je bila premiera njegovega filmskega prvenca Komedija solz, zgodbe o ksenofobičnem mestu ostarelih ljudi, nedavno pa je bila v Slovenskem stalnem gledališču Trst krstna uprizoritev njegovega dramskega besedila Grozljiva lepota, ki je nastalo na podlagi podvigov, zapisov in življenj tržaških alpinistov.

Al Vrezec, strokovni vodja Slovenskega centra za obročkanje ptičev, pod pokroviteljstvom katerega vsako leto označijo približno sto tisoč ptic. Letos mineva 90 let od začetka te dejavnosti v raziskovalne namene v Sloveniji, ki prinaša številne odgovore o navadah ptic, njihovih selitvah ter o njihovem vplivu na med seboj zelo oddaljene ekosisteme.

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Za poslano SMS-sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.

Rok Kužel