Parodontolog, ki že dvajset let raziskuje in predava uporabo laserske tehnologije pri zdravljenju parodontalnih bolezni

Parodontolog dr. Boris Gašpirc pravi, da je škoda, ki jo povzročajo bakterije v ustni votlini, samo dvajsetodstotna, osemdeset odstotkov škode pa si povzročimo sami.

"Razvoj je šel bistveno naprej tako v biološki kot v tehnološki znanosti, ker dentalna medicina je neka mešanica med biologijo, biokemijo, biofiziko, tehnologijo, parodontologi smo bolj na strani bioloških ved!"

Njegovo življenje je razpeto med znanostjo, pacienti in študenti, prosti čas pa preživi v stiku z naravo, z urejanjem vrta ali z delom na polju, ki ga je vzljubil že v rani mladosti.

"Dentalna medicina, ki sem jo jaz študiral, in današnja sta neprimerljivi. V bistvu to, kar smo se mi učili, danes na kakšnih področjih velja celo za strokovno napako, tudi materiali, ki smo jih uporabljali, so se izkazali kot morebitno škodljive in jih ne uporabljamo več. Resda je znanja več, a nikoli ni zagotovila, da bomo tudi o teh materialih nekoč podobno govorili."

"Pacienti k zobozdravniku vedno pridejo s strahom. Naša naloga je, da ga zmanjšamo."

Zakaj ni nikoli razmišljal o zasebni praksi: "Svoboda v res strokovnem odločanju s kolegi na univerzitetni kliniki odtehta tisto drugo stran ... zasebništvo."

Nina Zagoričnik